Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
UploadenAfbeeldingDef.png
NaamAb van der Linden
PseudoniemFlappie
Geboortedatum6 september 1911
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum21 mei 1999
Overlijdensplaats Amsterdam
Beroepclown
Externe databases:
IMDb
VIAF

Hij was aanvankelijk assistent-accountant, maar zat sinds 1930 in het theatervak. Hij hield zich bezig met revue, operette en cabaret tot hij zich ging specialiseren in programma's voor kinderen. In 1958 trad hij voor het eerst op als de clown Flappie in het duo "Appie en Flappie", dat hij vormde met Fred Wiegman. Door de plotselinge dood van Wiegman kwam hieraan een einde. Van der Linden ging 3 jaar alleen verder, werkte een jaar met Frans Mulder en vond in 1971 een nieuwe partner in Astrid Koster (ook als Appie), met wie hij ruim 200 kindervoorstellingen per jaar verzorgt. Er verschenen van hem een single en een tweetal LP's plus een aantal door Boud van Doorn geschreven en door Anton Pieck geïllustreerde boekjes die de basis vormden voor de door de TROS sinds 1982 rond het clownsduo uitgezonden televisieserie. Hij stond in programma's met o.m. Danny Kaye en Rexis en werkte vanaf 1960 mee aan tv-shows rond Rudi Carrell, De Mounties en Joop Doderer. Ook was hij actief voor de radio in "Bonte Dinsdagavondtreinen". Ab van der Linden kreeg een toneel- en regieopleiding van Albert van Dalsum en Rien van Noppen, had zeven jaar lang een komisch variéténummer met Herman Kortekaas ("Albert en Henri") en was de schrijver van twee hoorspelen ("Serum" en "Stilte"). Hij was tot kort voor zijn dood actief.

Zie ook [wikipedia]


Ab van der Linden heeft bijgedragen aan 2 productie(s).

Ab van der Linden heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Ab van der Linden heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
In pyama Vertaling Toneelgezelschap Centraal 1960/1961 1 juni 1961 Harry Boda
Blijf zitten waar je zit Uitvoerende Nieuwe Amsterdamse Komedie 1956/1957 1 juli 1957 Johan Sirag, Rob Geraerds


Trivia

Slagwerker Pierre van der Linden is zijn zoon.

Bronnen

Acteurs- en Kleinkunstenaars-Lexicon van Piet Hein Honig, 1984