Marieke Simons

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamMarieke Simons
BeroepDanser
DisciplineDans
TrefwoordenBallet

NB. Dit is de pagina van dansers Marieke Simons. Voor Marieke Simons, o.a. zakelijk leider van Theater Artemis van 2016, zie Marieke Simons (toneel).

Biografie

De Nederlandse Marieke Simons was als danser verbonden aan Het Nationale Ballet in de jaren 1988 tot en met 1997. Zij danste in die periode al diverse solistische rollen, waaronder een opvallende Julia, in het ballet Romeo en Julia in de choreografie van Rudi van Dantzig. Van 2001 tot en met 2006 danste zij opnieuw bij Het Nationale Ballet, nu als tweede soliste. In de tussenliggende jaren was zij als soliste verbonden aan het Ballet du Capitole te Toulouse in Frankrijk, waar zij vele grote rollen in de klassieke balletten danste en met name veel lof kreeg voor haar vertolking van de rol van Giselle. In het jaar 2000 wordt zij tevens uitgenodigd om als solist bij het Ballet National van Marseille te dansen, alvorens in 2001 terug te keren naar Het Nationale Ballet.

Na haar vertrek bij HNB keert zij terug naar Frankrijk waar zij als balletdocent gaat werken.

Marieke Simons kreeg haar balletopleiding aan de Nel Roos Academie (de latere Nationale Balletacademie).

Theater/Dans

Voor een overzicht zie Alle voorstellingen van Marieke Simons

Trivia

Marieke Simons is getrouwd met haar collega en eveneens danser bij Het Nationale Ballet in de jaren 1990 tot en met 1997 en aansluitend bij het Ballet du Capitôle de Toulouse; zij kregen twee kinderen.

In deed in 1988 mee aan de Prix de Lausanne, waar zij de Prix Professionnel ontving'

In 1995 ontvangt Marieke Simons de Gouden Theaterdansprijs

In 1997 ontvangt zij de Alexandra Radius Prijs

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners