George Balanchine

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Suzanne Farrell and George Balanchine NYWTS.jpg

Balanchine en Suzanne Farrell
NaamGeorge Balanchine
Geboren9 januari 1904
Sint Petersburg
Overleden30 april 1983
New York City
BeroepChoreograaf
DisciplineDans
TrefwoordenBallet

Biografie

George Balanchine, ook gespeld als Giorgi Balantschiwadse en Giorgi Melitonis dze Balanchivadze; (1904 - 1983) geldt als één van van de belangrijkste choreografen en vernieuwers van het klassieke ballet van de twintigste eeuw. George Balanchine was van Georgische afkomst geboren in Rusland in 1904. Hij kreeg zijn opleiding aan de Keizerlijke balletschool in St. Petersburg. Terwijl hij bij het balletgezelschap dat thans Ballet van het Mariinsky Theater heet, werkte, schreef hij zich in als muziekstudent aan het conservatorium en maakte tevens zijn eerste choreografieën. Na afronding van de studie in 1924 werd hij door Serge Diaghilev naar de Ballets Russes in Parijs gehaald, waar hij de laatste belangrijke choreograaf van het gezelschap werd.

Na het overlijden van Diaghilev en het uiteenvallen van de Ballets Russes, ging hij o.a. voor diverse shows en revues in Londen werken, naast diverse nieuw opgerichte dansgezelschappen, tot hij in 1934 door Lincoln Kirstein naar de VS werd gehaald, waar hij in de eerste plaats een opleidingsinstituut, de School of American Ballet oprichtte. Daarnaast ontwierp hij choreografieën voor diverse Hollywood films en musical shows. In 1946 richtte hij samen met Lincoln Kirstein Ballet Society genaamd. Vervolgens werden zij uitgenodigd om in New York nog een gezelschap op te richten dat vervolgens het New York City Ballet zou worden.

Balanchine's fysieke gezondheid begon hem rond 1979 parten te spelen en hij overleed op 30april 1983.

Zie verder wikipedia in het Engels.

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen met de choreografieën van George Balanchine die in Nederland te zien zijn geweest en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners