Bronislava Nijinska

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamBronislava Nijinska

Bronislava Nijinska (Minsk (Rusland), 8 januari 1891 - Pacific Palisades (Californië), 21 februari 1972) was een Russische danseres, choreografe en docent.

Ze was van Poolse afkomst en ook wel bekend als Bronislava Fominitsjna Nizjinskaja (Russisch: Бронислава Фоминична Нижинская). In de Poolse taal: Bronisława Nıżyńska. Bronislava was het derde kind in het gezin van Thomas en Elenora Bereda Nijinsky, beide ouders zijn Poolse dansers. Bronislava was amper 4 jaar oud toen ze haar debuut maakt in een theaterproductie; ze speelde samen met haar broer Nijniy Novgorod in een kerstproductie. Bronislava speelde de hoofdrol in een stuk dat zich afspeelt tegen het 19de eeuwse classicisme. Een doorbraak kwam er in 1910: ze speelde haar eerste solorol Papillon in Le Carnival.

Bronislava Nijinska, die de zus is van Vaslav Nijinski, was lid van het Mariinsky Ballet en van Les Ballets Russes. Daar heeft ze haar bekendste werk als choreografe geleverd (Les Noces) uit (1923), The Blue Train (1924) en Les Biches (1924). Ze choreografeerde ook de dansen voor Max Reinhardts filmversie van William Shakespeares A Midsummer Night's Dream op de muziek van Felix Mendelssohn.

Biografie

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners