Frederick Ashton

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamFrederick Ashton
Volledige naamFrederick William Mallandaine Ashton
Geboren17 september 1904
Guayaquill
Overleden18 augustus 1988
Suffolk
DisciplineDans
TrefwoordenBallet
VIAF-profiel

Biografie

Frederick Ashton (1904 – 1988) was een Engelse choreograaf. Hij geldt samen met choreografe Ninette de Valois als de grondlegger van de huidige stijl van het Engels ballet. Hij was vanaf 1935 de eerste huischoreograaf van The Royal Ballet en vanaf 1963 was hij ook artistiek leider. Ashton had net als de vermaarde Marius Petipa het vermogen het esthetische karakter van ballet treffend weer te geven, bijvoorbeeld in een sprankelende spitzendans. Zijn choreografieën zij vooral lyrisch van aard, met daarnaast humoristische trekjes. Beroemd zijn bijvoorbeeld de twee ugly sisters in Cinderella (1948), in travestie gedanst door twee mannen. Op deze manier heeft Ashton veel oude repertoireballetten opnieuw op de planken gebracht door middel van zijn eigen interpretatie.

Zie ook de veel uitgebreidere pagina van wikipedia in het Engels.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht c.q. in Nederland te zien zijn geweest en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de kostuums

Bronnen

Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners