Frederick Ashton

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Someone.gif
NaamFrederick Ashton
Geboren17 september 1904
Guayaquill
Overleden18 augustus 1988

Frederick William Mallandaine Ashton (17 september 1904 – 18 oktober 1988) was een Engelse choreograaf. Hij geldt samen met choreografe Ninette de Valois als de grondlegger van de huidige stijl van het Engels ballet.

Biografie == Ashton was vanaf 1935 de eerste huischoreograaf van The Royal Ballet en vanaf 1963 was hij ook artistiek leider. Ashton had net als de vermaarde Marius Petipa het vermogen het esthetische karakter van ballet treffend weer te geven, bijvoorbeeld in een sprankelende spitzendans. Zijn choreografieën zij vooral lyrisch van aard, met daarnaast humoristische trekjes. Beroemd zijn bijvoorbeeld de twee ugly sisters in Cinderella (1948), in travestie gedanst door twee mannen. Op deze manier heeft Ashton veel oude repertoireballetten opnieuw op de planken gebracht door middel van zijn eigen interpretatie.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Frederick Ashton

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen


Schrijf mee!

Wilt u deze pagina bewerken, corrigeren of aanvullen?

Iedereen kan eenvoudig meeschrijven aan de theatergeschiedenis op de Theaterencyclopedie. Hiervoor moet u ingelogd zijn op uw eigen account. Door eenmalig te registreren maakt u een eigen account aan. Helpt u mee de Theaterencyclopedie compleet te maken?

Fondsen en Partners