Biografie
Yvonne Keuls (1931) is een Nederlands schrijfster. Zij schrijft boeken over maatschappelijke problemen en over haarzelf en haar familie. Haar schrijfstijl wordt door veel lezers beoordeeld als realistisch en ook wel humoristisch. Zij streeft ernaar mensen in hun waarde te laten. Hoewel zij in de literaire wereld geen rol van betekenis speelt, is zij succesvol bij een groot publiek en is haar werk meermalen bekroond.
Zie verder wikipedia.
Theater CV
Yvonne Keuls heeft bijgedragen aan 17 productie(s).
Yvonne Keuls heeft gewerkt in de volgende functies:
- Bewerking - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Auteur (schrijver libretto, scenario) - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Uitvoerende - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Yvonne Keuls heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:
NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.
Televisie
Begin jaren '70 was Yvonne Keuls (toen nog tamelijk onbekend als schrijfster) een vast panellid in de NCRV-quiz Zo vader, zo zoon en de varianten Zo moeder, zo dochter, Zo moeder, zo zoon en Zo vader, zo dochter. In de jaren '80 nam zij deel aan het panelprogramma Daar zeg je zowat van de NCRV.
Bibliografie
- Onbegonnen werk (voor televisie) (1967), bekroond met de Van der Vies Prijs
- Jan Rap en z'n maat (toneel) (1977), over het wel en wee van de bewoners en personeelsleden van een opvanghuis voor dakloze jongeren. De toneelversie is diverse malen te zien geweest. In 1978 bekroond met de Prijs der Kritiek van de Nederlandse theatercritici en in 1979 met Het Zilveren Jongeren Paspoort. De verfilming in 1989 werd geregisseerd door Ine Schenkkan.
- Keuls potje (1979)
- Een doekje voor het bloeden (1980)
- Keulsiefjes (1980)
- De moeder van David S., geboren 3 juli 1959 (1980), over de problemen van een moeder die haar kind aan de drugs ten onder ziet gaan en alles probeert te doen om dat te voorkomen.
- Kleine muizen (1981)
- Regenwormen (1981)
- Het verrotte leven van Floortje Bloem (1982), over een meisje dat door allerlei omstandigheden in de drugs- en prostitutiewereld verzeild raakt.
- Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel (1985)
- De arrogantie van de macht (1986)
- Daniël Maandag (1988)
- De tocht van het kind (1990)
- Meneer en mevrouw zijn gek (1992), bekroond met de Floortje Bloem Prijs
- Lowietjes smartengeld of: Het gebit van mijn moeder (1995)
- Keulsiefjes (1996)
- Mevrouw mijn moeder (1999), over de relatie met haar Nederlands-Indische moeder, die op 96-jarige leeftijd is overleden. Ook de manier waarop haar moeder tegen de 'Nederlandse' wereld aankijkt komt aan de orde. Bekroond met de Trouw Publieksprijs
- Dochters (1999)
- Indische Tantes (2001)
- Madame K: Van Indisch kind tot Haagse dame (2001)
- Familiegedoe (2004)
- Benjamins bruid (2008)
- Allemaal beestjes (2009) bundeling dierenverhalen, speciaal voor de Boekenweek
Bronnen