Biografie
Willem Frederik Hermans (1921 – 1995) was een Nederlands fysisch geograaf die vooral bekend is geworden als schrijver. Hij wordt met Gerard Reve en Harry Mulisch gerekend tot De Grote Drie, de drie belangrijkste naoorlogse Nederlandse auteurs.
Willem Frederik Hermans debuteerde in 1940 met het verhaal 'De uitvinder' in het Algemeen Handelsblad. In de daaropvolgende jaren publiceerde hij romans, novellen en essays die een groot lezerspubliek bereikten.
Hermans schreef vijf toneelstukken. In 1953 debuteerde hij met de eenakter Het omgekeerde pension, een 'droomkolder', waarin alles wat de mens zinnig schijnt ondersteboven wordt gehaald. Vijf jaar later volgde De psychologische test, een stuk over een spionage-opleiding. In 1962 schreef hij Dutch Comfort, een melodrama over de chaos rond Dolle Dinsdag. De Nederlandse toneelgezelschappen speelden zijn stukken niet: 'Je kunt nog beter een ski-school in Afrika beginnen dan in dit land toneelstukken gaan schrijven,' was Hermans' commentaar.
In 1972 schreef Hermans King Kong over het mogelijke verraad door Christiaan Lindemans (alias 'King Kong') dat in 1944 leidde tot het geallieerde debâcle bij Arnhem. Het stuk deed veel stof opwaaien, omdat het de suggestie bevat dat prins Bernhard bij het verraad betrokken was. Het werd niet opgevoerd. Pas in 1981 was King Kong publiek te horen als lees-voorstelling.
Zijn laatste toneelstuk was Periander uit 1974.
In 1971 won Hermand de P.C. Hooft-prijs voor zijn gehele oeuvre. In Amsterdam is een straat en een brug naar hem genoemd en in Utrecht een straat.
Willem Frederik Hermans werd 73 jaar.
Theater CV
Willem Frederik Hermans heeft bijgedragen aan 12 productie(s).
Willem Frederik Hermans heeft gewerkt in de volgende functies:
- Vertaling - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Auteur (schrijver libretto, scenario) - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Willem Frederik Hermans heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:
NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.
Externe Links
Zie ook Wikipedia
Bronnen