Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


repetitiefoto
Wandelendegezichten-flyer.jpg
Affiche festival Gdansk
Schwibettus&Hoogeveen-podiumclip-1991.jpg
AfichePolylanguage17-4-'92.jpg
AFFICHE
Whatshallwedowithoutus?Flyer.jpeg

Verhaal

Twee mannen. Ze zijn als stripfiguren.
Wat hebben zij met elkaar.
Wat voor taal spreken zij als taal niet telt?
De wereld waarin zij zich begeven heeft zijn eigen regels:
'n ordening van contrasten, 'n ritueel van fantasie, geluiden en stilte.

Mime en muziektheater. De muzikant is tegelijk acteur. Alle instrumenten en voorwerpen worden live bespeeld.
Er is een mix van stijlen: pantomime, slapstick, clowning, commedia dell'arte, acrobatiek, Wu Shu martial art, mime.
What shall we do without us? kent 3 verschillende scenes waarin de 2 acteurs steeds opnieuw van rol veranderen en andere illusies en situaties scheppen. De acteurs zijn elkaars contrasten, ze hebben elkaar nodig. Het is een spel van ruzie en verleiding dat eindigt in een tragedie.
Scene1: De chinees en de westerling
Scene2: Das Boot
Scene3: De nozem.

De voorstelling werd uitgebracht in Melkweg Amsterdam. De provincie Utrecht ondersteunde deels financieel de directe productiekosten.
Voorstellingen werden verder gehouden in Congrescentrum Maarsbergen, Theater 't Hemeltje, schouwburg Tilburg, MTRO opleiding Tilburg, Cultureel centrum Brielle, Badhuistheater Amsterdam, Pan festival Utrecht, Meervaart theater Amsterdam, Dronten Buitenkunst theater, Ostadetheater Amsterdam, Theater Zuidplein Rotterdam, Tagrijn theater Hilversum, Muiderpoorttheater Amsterdam, Centrum sint Bavo Noordwijkerhout, Theatre Polylanguage Lyon Frankrijk (17-18april '92theater), en Gdansk IX Drama Festival(25 februari 1994).
In totaal werd What shall we do without us? 25 maal gespeeld voor evenzovele klassen op voortgezet onderwijs schoolgemeenschappen tezamen met een educatief programma voor en achteraf.
De productie werd tot in seizoen 1993-1994 gespeeld onder meer in Gdansk op het internationale Drama Festival in Engels en daar verkozen tot de 1e prijs.

Context

Wandelende Gezichten:
In 1993 werd een 2e voorstelling gemaakt: 'Wandelende Gezichten'. Deze voorstelling had dezelfde structuur als de eerste productie met 3 afzonderlijke scenes:
Scene1: De Kennis en het stoffige archief: het stillen van de informatiehonger staat voorop.
Scene2: De Schotse Hooglanden: de heldendaden en de doedelzak,
Scene3: De Macht en de onmacht, de bekrompenheid van de dictator en de macht van het kleine.
De verschillende gedaante veranderingen vormden de rode draad in de ontworpen voorstelling. De personages ontpoppen zich tot figuren waarin de kennis, de waanzin en de macht belichaamd worden. Ze hebben elkaar nodig en bestrijden elkaar tot in het oneindige. Afwisselend zijn zij overtuigd van hun gelijk en manipuleren elkaar tot in het absurde aan toe.
Voor een van de scenes werd een strip getekend als leiddraad - zie hierbij. Deze tweede ontworpen voorstelling werd door onvoldoende financiele ondersteuning uiteindelijk niet uitgebracht en gespeeld en vlak voor eind repetitieperiode stopgezet.

Schwibettus& Hoogeveen werkte met een hele ploeg aan medewerkers voor het maken en repetiteren en presenteren van schoolvoorstellingen in 1 dag. Leerlingen van V.O. onderwijs, onder en bovenbouw kregen les in verschillende disciplines en vanuit de workshops werd er een avondpresentatie gemaakt en gehouden. Deze presentatie van leerlingen speelde vooraf aan de voorstelling 'What shall we do without us?' Meewerkenden educatie: Woody Jageneau; Inge van de Boom; Flip Jan van Oenen; Brigitte Defaix; Wies Henselmans; Janny Hofman; Rob Saras; Riet Mellink; Ide van Heijningen; Marjet Boek; Ruud Monster; Marc Tromp; Jan Ketelaars; Mike Passchenegger; Eric van Raalte; Leon Hermans; Trudy van Es; Namle Bouwmeester.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


      Muzikale uitvoering: Kees Hoogeveen

      Vastlegging


      Afbeeldingen

      Video

      deel 1 What shall we do without us? - De Chinees

      deel 2 What shall we do without us? - Das Boot

      deel 3 What shall we do without us? - De Nozem

      Bronnen

      https://mimeoost.walkingfaces.nl