Wetgeving

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


De podiumkunsten in de breedste betekenis van het woord, zijn een integraal onderdeel van de maatschappij en daardoor onderworpen aan alle wetgeving in die maatschappij. In een aantal gevallen wordt en werd speciaal vermeld in hoeverre een wetsartikel ook of juist niet van toepassing was voor de theateropvoeringen en hun uitvoerenden.

De wetgevende besturen zijn zich echter al vroeg in de ontwikkeling van het theater wet- en regelgeving gaan ontwikkelen, die specifiek bedoeld waren om de podiumkunsten aan banden te leggen. De maatschappij kritische spiegelende functie die theatervoorstelling al vroeg kregen waren overheden vaak niet welgevallig, met gevolg wetgeving om censuur uit te kunnen oefenen.

Later zullen overheden zich ook richten op de veiligheid voor het publiek, dat theatervoorstellingen bezoekt, met name door een aantal theaterbranden (zie o.a. Brand van de Amsterdamse Schouwburg in 1772 en brandweervoorschriften, voorts ook in de laatste decennia van de twintigste eeuw wetgeving, die bedoeld zijn voor de algehele veiligheid, gezondheid en welzijn van publiek en werkers in de theaterwereld: de Arbo-wet.

Belangrijke wetgeving voor het theater is ook die ten aanzien van het recht van auteurs, de makers en ontwerpers in de theaterwereld, alsmede weer later ook die van de uitvoerende artiesten, zoals Auteurswet en de Wet op de Naburige rechten.

Voor een nader overzicht van onderwerpen t.a.v. van specifieke wetgeving in relatie tot theater zie Categorie:Wetgeving