Wat is de definitie van een première?

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
  • De ruggengraat van de Theaterencyclopedie is de Productiedatabase, waarin gegevens van alle premières in Nederland van professionele theater- en dansvoorstellingen verzameld worden. Eén keer per dag worden de 'harde' gegevens uit de database gesynchroniseerd met de gegevens in de Theaterencyclopedie.

Bij het invoeren van de premièregegevens in de databank van Theater Instituut Nederland, wordt de volgende definitie van een première gehanteerd:

  • Een première is de allereerste keer dat een productie uitgevoerd wordt en die niet een try-out of voorpremière is. Als de cast wisselt, is dit niet een nieuwe première. Alleen als de artistieke leiding verandert, is het een nieuwe première (regie, choreografie, vormgeving, bewerking).
  • Als een productie na enige jaren opnieuw wordt uitgevoerd, kan er in de productie veel gewijzigd zijn. Als een groot deel van het creatieve team veranderd is (bijv. regie, choreografie, decorontwerp etc.) dan is er sprake van een nieuwe versie. In dat geval wordt de productie als nieuwe productie ingevoerd.

  • Zie ook een uitgebreidere toelichting op het begrip Première