De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Tjakkokuiper.jpg


Fotograaf onbekend

NaamTjakko Kuiper
Geboren22 december 1899
Groningen
Overleden26 november 1927
Amsterdam
BeroepCabaretier
TrefwoordenCabaret


Biografie

Tjakko Kuiper (1899-1927) was een Nederlandse cabaretier. Hij was de jongste zoon van een degelijke Groningse familie met calvinistische principes. Hij koos het beroep van kapper, ging in Dordrecht werken en werd "Wien nur du allein" zingend in de kleedkamer van een zwembad, op Hollywood-achtige wijze ontdekt door een invloedrijke heer die hem bij de zangpedagoge Cornelia van Zanten in Den Haag introduceerde. Haar gunstige oordeel over zijn mogelijkheden leidden in het voorjaar van 1921 tot een intensieve zangopleiding die door z'n zuster Wieka en z'n zwager Erzo werd bekostigd. Regelmatig hield hij z'n familieleden van zijn vorderingen op de hoogte, ook toen hij in het voorjaar van 1926 z'n broer in Engelangd ging opzoeken om daar verder te bouwen aan z'n carrière van lyrisch tenor. Bij de operettevereniging "Working Amateurs" ontmoette hij Leslie Cockshott, met wie hij samen repeteerde voor een amateurvoorstelling van "The Mikado". Zij werden verliefd op elkaar en ze besloten later in Nederland te trouwen.

Terug in Nederland maakte hij direct werk van een auditie bij de A.N.R.O., waar hij in juni voor optrad met Nederlandse en Engelse liederen. Daarbij ontmoette hij Jean Louis Pisuisse, die hem engageerde als zanger voor zijn cabaret. Daar zong hij duetten met Jenny Gilliams, en waarschijnlijk is hun verhouding al spoedig na hun eerste kennismaking begonnen.

Jenny Gilliams had een verhouding met Pisuisse en trouwde met hem op 16 juli 1927. Tjakko Kuiper, die officiëel zijn trouwdag met Leslie Cockshott op 11 oktober had gezet, bleef echter verliefd op Jenny Gilliams en hun verhouding duurde voort, ondanks het recente huwelijk van Jenny Gilliams met Pisuisse. De spanning in de cabaretgroep werd ondraaglijk en Pisuisse besloot hem te ontslaan. Daarop verliet Jenny Gilliams haar huis, nam de kinderen mee en ging in een pension wonen. Tjakko liet zijn aanstaande Engelse bruid in de steek en droomde met Jenny van een nieuw leven en van een eigen cabaret. De roes duurde kort; Jenny koos toch voor Jean-Louis Pisuisse en ging naar hem terug. Tjakko Kuiper kon deze beslissing niet verwerken; hij had niet alleen Jenny, maar ook Leslie verloren, hij was werkloos geworden. Op 26 november 1927 schoot hij op het Rembrandtplein in Amsterdam eerst het echtpaar Pisuisse en vervolgens zichzelf dood.

Theater/Dans

In 1979 ging bij het Publiekstheater een voorstellin in première, waarin het drama rond Tjakko Kuiper werd verwerkt.

Bronnen

  • Wim Ibo, En nu de moraal van dit lied. 75 Jaar Nederlands cabaret, Amsterdam 1970.
  • Productiedatabase