De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamJenny Gilliams
Volledige naamGilliams, Joanna Jacoba
PseudoniemElbers, Jenny
Geboren3 mei 1892
Antwerpen
Overleden26 november 1927
Amsterdam
BeroepCabaretier
TrefwoordenCabaret

Biografie

Jenny Gilliams (1892-1927) was een Belgische cabaretière. Zij vormde op jeugdige leeftijd een duo met haar broer Frans, kreeg zanglessen van Berthe Seroen en kwam in 1914 met een cabarettroepje naar Nederland. Hiervan maakte ook haar eerste echtgenoot Fred Elbers deel uit. Na hun scheiding in 1918 kwam zij in contact met impresario Max van Gelder en begon haar samenwerking met Jean Louis Pisuisse. Bij hem werkte zij vanaf 27 april 1919 als zangeres en cabaretière. Hoewel zij al jaren samen waren, trouwden zij op 16 juli 1927.

Vier maanden later echter werden beiden neergeschoten door de zanger Tjakko Kuiper, die ook aan Pisuisse's cabaret meewerkte.

Zie ook haar biografie op de website van Resources Huygens.

Theater/Dans

Vooralsnog zijn er geen voorstellingen geregistreerd in de Productiedatabase waaraan haar naam is verbonden. D.w.z. in 1979 ging bij het Amsterdamse toneelgezelschap het Publiekstheater een toneelstuk in première, geschreven door Gerben Hellinga, waarin de moord van haar en haar man was verwerkt. Zie Mensch durf te leven - Publiekstheater - 1979-05-14

Trivia

  • Ouders: Pierre Gilliams en Anna Maria Crets

Bronnen