De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Tijdlijn Theater: 2001 (1)

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


2001: De Vlaamse regisseur Dirk Tanghe ontvangt de Prijs van de Kritiek voor zijn enscenering van Shakespeares Een midzomernachtsdroom

De van oorsprong Belgische regisseur Dirk Tanghe wordt in 1996 artistiek leider bij De Paardenkathedraal in Utrecht. In 2001 regisseert hij meerdere stukken: Jean, Julie et Christine, De familie Tót en de grootse spektakelvoorstelling Midzomernachtsdroom. In dat jaar krijgt Tanghe de Prijs van de Kritiek voor zijn bijdrage aan het Nederlands theater. Hoewel de jury met name de kleinere voorstellingen roemt, is Midzomernachtsdroom het stuk waarmee Tanghe Nederland verovert. Het is een grootse kleurrijke spektakelvoorstelling, met niet alleen een groot ensemble, maar ook nog eens twintig amateurs die als elfen en bosgeesten voortdurend aanwezig zijn, dansend op eclectische muziek, van Vivaldi tot harde housebeats. Het bijzondere en uitbundige lichtontwerp, met veel groen en violet, is van Uri Rapaport.

De pers schrijft wisselend over Midzomernachtsdroom, men ziet dat het plezier van het toneel spat, maar vindt het soms wat veel van het goede: te veel muziek, de voorstelling duurt te lang. Wijbrand Schaap concludeert echter dat iedereen deze voorstelling moet zien: ‘Dit stuk moet in het Ziekenfondspakket’. Ook het publiek is laaiend enthousiast, en het stuk krijgt dan ook de NRC-Publieksprijs 2001.

In 2007 wordt Midzomernachtsdroom hernomen, in het kader van Topstukken. Aan het einde van het seizoen 2007-2008 verlaat Dirk Tanghe De Paardenkathedraal.