Tijdlijn Theater:1986

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


1986: Rufus Collins richt samen met Henk Tjon De Nieuw Amsterdam op, kortweg DNA genoemd

Rufus Collins, die eerder al naam maakt met het Living Theatre, en in 1983 aan de wieg staat van het interculturele Stagedoor Festival, richt in 1986 samen met de Surinaamse theatermaker Henk Tjon (1984 - 2009) de allochtone theaterformatie De Nieuw Amsterdam (DNA) op. Collins en Tjon hebben al eerder samengewerkt, onder meer voor de grootschalige opera The Kingdom, in 1984. Ze werken met (amateur)spelers, veelal van de straat geplukt via advertenties en audities. In de werkprocessen ligt de nadruk op training on the job: spelers worden begeleid door middel van spel-, zang-, dans- en spraaklessen. Er wordt met ad-hoc subsidies gewerkt.

In 1986 wordt de stichting De Nieuw Amsterdam officieel opgericht om een meerjarensubsidieaanvraag in te kunnen dienen bij zowel de gemeente Amsterdam als het ministerie van WVC; beide aanvragen worden gehonoreerd. DNA is daarmee het eerste multiculturele gezelschap in Nederland dat structureel wordt gesubsidieerd. Vanaf dat moment verandert de manier waarop de voorstellingen tot stand komen. Er wordt vaker met (semi-) professionele acteurs gewerkt.

Collins regisseert er spraakmakende, vaak kritisch ontvangen, voorstellingen en breidt later het gezelschap uit met een eenjarige opleiding, ITS DNA, een kweekvijver voor jonge (allochtone) talenten die geïnteresseerd zijn in multidisciplinair en intercultureel theater en die overwegen te gaan studeren aan een van de reguliere theateropleidingen. Na Collins overlijden komt bij artistiek leider Alida Neslo de nadruk meer op educatie te liggen met het tweejarige vervolgtraject DNA LAB, dat uiteindelijk weer uitgroeit tot een theatergroep.

Latere artistiek leiders zijn Aram Adriaanse en tegenwoordig Sabri Saad el Hamus.