Tijdlijn Dans:1932

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

1932: Yvonne Georgi begint in Amsterdam een balletstudio

Aan het eind van 1932 richt Yvonne Georgi een balletstudio op in Amsterdam nadat ze in datzelfde jaar vanuit Duitsland is verhuisd naar Nederland om te trouwen met de Nederlandse dirigent Lodewijk M.G. Arntzenius.

Yvonne Georgi wordt op 29 oktober 1903 geboren in Leipzig. Ze begint in 1920 met haar dansopleiding in Leipzig. Een jaar later, in 1921, gaat ze naar de Mary-Wigman school in Dresden, en daar geeft ze haar eerste optreden in de groep van Mary Wigman. In de jaren daarna volgen er nog meer groepen en in 1926 verzorgt ze voor het eerst een dansavond samen met Harald Kreutzberg in Berlijn en Hannover. Zij blijven samen dansen en in 1929 maken ze als duo hun eerste Amerikaanse tournee.

Twee jaar later, in 1931, verschijnt Georgi voor het eerst in Nederland. De elitaire en rijke Wagnervereeniging nodigt haar uit om de choreografie in de opera 'Acis en Galatea' van Lully te maken en tevens de hoofdrol te komen dansen. Naar aanleiding daarvan biedt Paul Cronheim, directeur van de Wagnervereeniging, haar een contract aan om een eigen balletgroep onder de vleugels van de Wagnervereeniging te beginnen. Georgi neemt dit aanbod aan en verhuist aan het eind van het jaar naar Amsterdam. Ze richt daar in 1932 haar eigen balletstudio op en organiseert dansavonden. In 1936 komt daar ook nog een eigen balletgroep bij: Balletten Yvonne Georgi.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kiest Georgi ervoor om door te gaan met dansen, met als gevolg dat haar carrière na de oorlog snel is afgelopen. Na de oorlog is er sprake van een zuivering en worden kunstenaars die tijdens de oorlog door hebben gewerkt, daarvoor gestraft door middel van een verbod om op te treden. Na haar verbod maakt Georgi nog wel een aantal choreografieën, maar is ze niet meer zo succesvol als voor de oorlog.

Zowel met haar balletstudio als met haar eigen balletgroep heeft Yvonne Georgi een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Nederlandse theaterdans. In die tijd vindt de ontwikkeling plaats naar moderne dans. Georgi maakt voornamelijk gebruik van de expressionistische moderne dans: Ausdruckstanz. Bekende dansers zoals Nel Roos, Mascha ter Weeme en Albert Mol hebben les van haar gehad.