Tijdlijn Cabaret: 1906 - De eerste revue van Louis en Rika Davids

Uit TheaterEncyclopedie
(Doorverwezen vanaf Tijdlijn Cabaret:1929)
Ga naar: navigatie, zoeken

Het succes van Louis Davids

Op 4 september 1906 gaat de revue Koning Kziezoowat! van Louis Davids en zijn zus Rika Davids in première in [[Circus Carré]]. Deze revue, een van de eerste van Nederland, wordt een groot succes en stond honderd avonden in een uitverkocht Carré. Vooral het titelnummer was zeer geliefd bij de Amsterdammers. De naam 'Koning Kziezoowat' is bedoeld als een fonetisch grapje en verwijst naar de Cambodiaanse prins Sissiwat, die eerder in 1906 op bezoek was in Nederland. Naast deze actuele titel, zijn de gebruikte theatereffecten en een, voor in die tijd, spectaculaire filminlas, waarin Koning Kziezoowat in een bootje over de Amstel voer, opvallend.

Het succes was te verwachten. Louis Davids is in 1883 geboren in Rotterdam. Met een vader als komiek en een moeder als soubrette kon het niet anders dan dat Davids in de kermiswereld zou belanden. Davids werd beschouwd als een komisch wonderkind.

Na vele optredens op kermissen en in kroegen, wilde de inmiddels volwassen geworden Davids het hogerop zoeken in de theaterwereld. Hij vond een bondgenote in zijn zus Rika. Niet snel na dit besluit worden zij ontdekt door Frits van Haarlem, een van de bekende varieté-directeuren uit die tijd. Na een ‘studiereis’ naar Londen door Van Haarlem en Davids, kwam Davids terug vol met inspiratie en nieuwe ideeën. Tijdens de terugreis stelde hij aan Van Haarlem voor om een sketch te schrijven als stuk voor Carré. Dit resulteerde in de voorstelling Koning Kziezoowat!, uitgebracht onder de naam van Van Haarlem’s gezelschap.

'De Kleine Man'

Davids ontmoette in 1911, tijdens zijn derde reis naar Engeland, de Schotse Margie Morris. Samen met haar vertrok Davids naar Nederlands-Indië voor een tournee. Hier behaalde hij veel succes. Wat zijn Nederlandse carrière verder op weg hielp, is de bekende serie Jordaanliederen die Davids en Morris hebben geschreven.

In 1929 trad Louis Davids voor het eerst op met het lied De kleine man. In het revueprogramma "Lach en vergeet", dat ontstaan is uit een samenwerking tussen Davids en zijn zwager Rido, werd het nummer voorafgegaan door een bijpassende sketch. Het lied was een doorslaand succes. Tot tweemaal toe moest Louis Davids het nummer herhalen voor een uitzinnig publiek. Door dit lied kreeg Davids zijn bijnaam ‘de grote kleine man’.

Het nummer De kleine man ontstond uit een Engels lied dat Louis Davids wel aansprak, getiteld the man in the street. Jacques van Tol, Davids vaste tekstschrijver, en hijzelf hebben het bewerkt. Uiteindelijk leek het nummer weinig meer op het origineel, vanwege een bewerkte en vertaalde tekst en gewijzigde melodie. Het is Davids meest bekende nummer. In het lied komt Louis Davids op voor de arme burgerman en typeert hij de verhouding tussen arm en rijk: de kleine man die niets te vertellen heeft wordt onderdrukt door de rijkelui. Het lied zorgde voor veel herkenning en dat maakte het nummer zo succesvol.

Na 1930 werd Davids een nationaal gevierde artiest wiens verdiensten ook officieel werden erkend door zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau in 1937. In 1931 wordt hij directeur van het Kurhaus in Scheveningen, waar hij zelf nog enkele jaren in de zomermaanden als cabaretier heeft gespeeld.

Louis Davids stierf in 1939. Hij werd 55 jaar.