Tijdlijn Cabaret:1870

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Circus Carre wordt 'Konincklijk' genoemd

1870 : Na een serie van voorstellingen in de tuinen van Paleis Loo mag circus Carré zich van koning Willem de derde ‘Konincklijk Nederlands’ gaan noemen.

Oscar Carré kwam uit een circusfamilie. In 1869 werd hij directeur van het circus waar zijn familie naam aan verbonden had. Een jaar later in 1870 trad het circus op voor koning Willem de derde in de tuinen van Paleis Loo. De koning was zo enthousiast, dat hij Oscar benoemde tot ‘hofleverancier’ en het circus mocht zich voortaan het ‘Konincklijk Nederlands Circus Oscar Carré’ gaan noemen. Oscar ontving ook een onderscheiding: ‘de orde van de Eikenkroon’. Gedurende de jaren onderhield Oscar een warme vriendschap met het koningshuis, wat hem veel voordelen opleverde. Het betekende het begin van een zeer succesvolle carriere. Carré kwam steeds met nieuwe, spectaculaire nummers en het repetoire was van hoge kwaliteit. In 1886 werd het huidige gebouw aan de Amstel gebouwd. Daar waren elk jaar van mei tot november circusvoorstellingen te zien. In de zomermaanden (als het circus op tournee ging) verhuurde Oscar het theater aan variété gezelschappen en hiermee veranderde het gebouw van een circus- in een variété theater. Later kwamen daar ook vormen zoals toneel en operette bij. De familie Carré en zijn circusartiesten traden steeds minder vaak op. Toen in juni 1911 Oscar Carré overleed, was de tijd van zijn circusvoorstellingen voorbij.

Op 1 januari 1977 werd het theater Carré officieel eigendom van de stad Amsterdam. In de periode die hierop volgt, ligt de nadruk vooral op andere vormen van theater dan het circus. De producties die bij Carré te zien zijn, zijn voor een groot publiek en vooral gericht op entertainment. Er zijn veel cabaretvoorstellingen, musicals, opera’s, concerten en dansvoorstellingen te zien.

Nu is Carré nog steeds een toonaangevend ‘koninklijk’ theater dat elk jaar een breed repetoire brengt.

Anne van Delden

(Gebruikte literatuur : Peekl, Han, Meerlo Fridtjof, Han Santing. 100 jaar Carré. Amsterdam Loebm 1987 & <http:www.carre.nl/nl/over-carre/carr-istorie> & Kos, Angelique. Carré en daarna, een onderzoek naar de educatieve dienst van Koninklijk Theater Carré. Universiteit van Amsterdam 1997 Doctoraalscriptie).