TheaterEncyclopedie: Workshop "Semantische queries" (2019)

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Werk in uitvoering Bmulckhu (overleg) 17 jan 2019 15:13 (CET)

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën over deze pagina? Plaats ze op de Overlegpagina! (Wel eerst even inloggen...)

Inleiding

Omdat de de TheaterEncyclopedie gebruikt maakt van de uitbreiding "Semantic MediaWiki", zijn er extra zoekmogelijkheden beschikbaar voor zowel bezoekers als co-auteurs. Deze zoekmogelijkheden bestaan uit verschillende soorten "semantische zoekopdrachten" (en: queries), waarmee het mogelijk is uitgebreide overzichten (lijsten, tabellen, etc.) van de beschikbare informatie te genereren.

Begin 2019 organiseert de werkgroep TheaterEncyclopedie een Workshop Semantische queries om deze beter te kunnen benutten. De workshop is ontwikkeld door WikiWerkers; het cursusmateriaal dat voor de training is ontwikkeld, is voor een groot deel beschikbaar op de MediaWikiGids.

Programma

De locatie is de Werkgroepenruimte, op de 1ste etage
Oude Turfmarkt 129.

Programmaoverzicht

14.00: Ontvangst & welkom
14.15: Start workshop
15:15: Pauze (15 min) Koffie of thee in het museumcafé
15:30: Vervolg workshop
16:30: Huiswerk, korte evaluatie
17:00: Einde

Deelnemers

Deelnemers
Naam Specialiteit / achtergrond
Dhian Siang Lie Co-creator; werkt veel (dagelijks) op de Theaterencyclopedie – specialiteit: alles op het gebied van dans, maar ook het aanvullen van alle biografieën. Schoont in overleg de TE systematisch op.
Aart Blom Co-creator; werkt regelmatig op de Theaterencyclopedie – specialiteit: ontbrekende voorstellingen uit de eerste helft 20ste eeuw die hij op Delpher vindt, aanvullen op de TE, met bronvermelding. Rolverdelingen aanvullen. Daarnaast biografieën van jonge net afgestudeerde acteurs aanvullen.
Menso Carpentier Alting Co-creator; werkt regelmatig op deTheaterencyclopedie. Specialiteit: het aanvullen van gegevens over theatergebouwen en openluchttheaters. Is verhinderd; heeft afgezegd.
Simon van den Berg Theatermaker (TM), Theaterkrant
Heidi Brebels Digitale Diensten - TE (UvA)
Hennie Dolfsma Digitale Diensten - Adlib (UvA)
Tuja van den Berg Redactie TE (UvA)
Gonneke Janssen Redactie TE, Informatiespecialist (UvA)
Hans van Keulen Conservator (UvA-UB)
Ilonka du Pree Ontwikkeling (Wikiwerkers)
Bart Mulckhuijse Ontwikkeling cursus + cursusleider (Wikiwerkers)

De cursushandleiding

De cursushandleiding staat online, in de MediaWikiGids. MediaWikiGids is een (wiki-)website over (Semantic) MediaWiki, het systeem waarop de TE is gebaseerd. Klik op de onderstaande knop en je wordt automatisch doorgeleid naar de handleiding voor de Workshop Semantische Zoekopdrachten.


Tip: Als de je pagina in een nieuwe "tab" wilt openen, houdt de knop Control^ (Windows) of Command ⌘ (MacOS) ingedrukt als je op de knop klikt.

Voorbereiding & tips

De workshop heeft het meeste kans van slagen als je je een beetje voorbereidt, zodat je van tevoren weet wat je kunt verwachten en welke vragen je hebt. De belangrijkste stappen die ik je wil vragen te nemen zijn:

  • Log in bij de TheaterEncyclopedie
  • Maakt een kladblok aan om tijdens de workshop zelf "queries" te maken; zie onderaan deze pagina hoe je een kladblok maakt.
  • Wanneer je in de gelegenheid bent: lees alvast het cursusmateriaal door op de MediaWikiGids.
    • Schrijf vragen alvast op in je kladblok
  • Als je ideeën hebt over welke lijsten en overzichten je graag op de TE wilt zien: schrijf ze in je eigen woorden op in je kladblok.
  • Omdat het niet alleen goed is te weten 'wat je wilt vragen', maar ook 'waarin je zoekt': bekijkt de "Ontologie van de TheaterEncyclopedie". Daarin staat een overzicht van de beschikbare informatie in de TE.
  • Voor deze workshop geldt: afkijken mag en kopiëren is handig! Je kunt veel leren van bestaande queries op de TE. Bekijk de voorbeelden!
  • Bekijk de beschikbare documentatie voor Semantic MediaWiki op de TE
  • Heb je al een kladblok om tijdens de workshop zelf "queries" te maken? Zie onderaan deze pagina hoe je dat doet.
  • De VisualEditor van de TE is ongeschikt om zelf queries te schrijven; kies altijd de optie brontekst bewerken (symbool: ).

Tip: kladblok aanmaken

Een kladblok gebruik je tijdens het schrijven van lemma's. Bijvoorbeeld om stukken tekst te verzamelen voor latere verwerking en aanpassing. Ook kun je op je kladblok wiki-code uitproberen, wanneer je bijvoorbeeld een query, tabel, referentie en dergelijke wilt maken.

De handigste manier om een kladblok aan te maken is als volgt:

  1. Ga naar je persoonlijke gebruikerspagina. Deze pagina heeft de naam "Gebruiker:Mijnaccountnaam". Je komt hier door deze tekst in het zoekvenster te typen (of de url in je webbrowser aan te passen).
  2. Wanneer je op je gebruikerpagina bent, klik je op de knop "Edit gebruiker" en plaats je een link naar je kladblok op je eigen pagina. Je kunt je kladblok daarmee altijd eenvoudig terugvinden. De link moet er als volgt uitzien: [[Gebruiker:Mijnaccountnaam/kladblok]]. Kopieer deze tekst en plak deze op je pagina, pas je accountnaam aan en klik op "Pagina opslaan".
  3. Wanneer je pagina is opgeslagen, klik je vervolgens op de link naar je kladblok en maak je hiermee je kladblok aan.
  4. Je kun nu alles testen en proberen, zonder dat anderen daar "last van hebben". Succes!