TheaterEncyclopedie:Categorieën
De indeling van pagina's in categorieën is samen met de indeling in naamruimten de belangrijkste methode om pagina's in een taxonomie (classificatie van pagina's) te ordenen. NB: MediaWiki ondersteunt standaard geen labels ("tags"), om pagina's te ordenen.
Samen met eigenschappen ("properties") en de thesaurus (begrippenlijst, woordenboek) vormen de categorieën ook de basis van de ontologie van de TheaterEncyclopedie.
Doel
Het doel van de indeling van alle pagina's in categorieën is het creëren van overzicht en (daardoor) het vereenvoudigen van het zoeken van pagina's. Daarnaast helpt een een goede catogoriestructuur ook bij het completeren van de verzameling pagina's; je kunt eenvoudiger zien wat er nog ontbreekt.
Omdat categorieën ook gebruikt worden in de ontologie, zijn ze een essentieel onderdeel van semantische queries: de belangrijkste functie is daarbij het selecteren van pagina's voor weergave in een lijst, tijdlijn, galerie etc. etc.
Categoriestructuur
De basis van een categoriestructuur is een boomstructuur: vanuit de stam ontstaat een steeds meer verfijnde indeling in takken (sub-categorieën) en twijgen (sub-sub-categorieën). In principe kan het aantal onderverdelingen ("sub-sub-...-sub-categorieën") oneindig worden uitgebreid; dit heet de diepte van de categoriestructuur. In de praktijk is het overzichtelijker deze onderverdeling enigszins te beperken. Ook het aantal subcategorieën van een bovenliggende categorie is in principe onbeperkt. Hiervoor geldt hetzelfde: te veel subcategorieën maakt het onoverzichtelijk.
Bijkomende mogelijkheden:
- Pagina's kunnen ingedeeld worden in alle lagen van de categorieboom; dus van de stam (de "top-categorie") tot de laatste sub-sub-sub-categorie. Het is een goed gebruik om pagina's zo specifiek mogelijk - en dus zo laag mogelijk in de categorieboom in te delen.
- Een pagina kan worden ingedeeld in meerdere (sub-)categorieën; dit kan helpen om de pagina op verschillende manieren te vinden/selecteren.
- Ook een sub-categorie kan onderdeel zijn meerdere bovenliggende categorieën. Omdat hierdoor een afwijking ontstaan van de "basis-boomstructuur" kan dit in eerste instantie verwarrend werken. Er ontstaat zo een netwerkstructuur van (sub-)categorieën. Ook dit is een goed gebruik om zo ook de vindbaarheid van pagina's te verhogen.
Categoriestructuur van de TheaterEncyclopedie
De stam van de categoriestructuur van TE is de Categorie:Alles. De eerste laag van vertakkingen bestaat uit de volgende subcategorieën (en pagina's):
- Acteurs
- Auteur
- Beleid & Management
- Chronologie
- Eigenschap
- Formulier
- Kunst
- Locatie
- Nationaal Archief
- Organisatie
- Persoon
- Premieres
- Producenten en Gezelschappen
- Producties
- Projecten TIN
- Sjabloon
- Theater
- Thesaurus
- Verouderd
- Widget
Overig:
- De bovenstaande lijst via de API (NB: de lijst is standaard alleen beschikbaar via de API van MediaWiki)
- Een lijst van alle (!!) categorieën, die in gebruik zijn op de TE: Speciaal:AllePagina's
Projecten
- Omdat het aantal categorieën voor met name Productie-pagina's te groot was, is een groot aantal categorieën vervangen door eigenschappen; zie TheaterEncyclopedie:Ontologie_van_de_TheaterEncyclopedie. PS: De betreffende categorieën zijn (nog) niet verwijderd van de TE!
- Begin 2022 is een aanvang gemaakt met het verder structureren van Sjabloon-categorieën en het verzamelen van alle categorieën onder de Categorie:Alles.
- De categoriestructuur van de TE is nog (lang) niet compleet, d.w.z. er zijn nog veel "losse" categorieën; zie: Speciaal:NietGecategoriseerdeCategorieën. Zie ook de Onderhoudsrapporten op Speciaal:SpecialePaginas en TE:Kwaliteitsborging informatie.
- Nog aan te vullen.
Zie ook
Nog in te vullen.