TIN Theaterscriptieprijs

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

TIN-Theaterprijzen.jpg

De TIN Theaterscriptieprijs bestaat sinds 2011. De prijs is een initiatief van Theater Instituut Nederland (TIN) en kwam tot stand in samenwerking met de Universiteiten van Amsterdam, Utrecht en Groningen.

Jaarlijks worden enkele masterscripties van studenten Theaterwetenschap geselecteerd voor de TIN Theaterscriptieprijs. Het TIN wil met deze prijs een brug slaan tussen interessant theaterwetenschappelijk onderzoek en de dagelijkse praktijk. De scripties gaan over theater en theatercultuur in Nederland en Vlaanderen, zijn voorgedragen door de faculteits(hoog)leraren en beoordeeld met een cijfer 8 of hoger.

De TIN Theaterscriptieprijs een van de TIN TheaterPrijzen. De andere zijn de TheaterFotoPrijs en de Wijnberg Scenografieprijs en de TheaterAffichePrijs.

Winnaar TIN Theaterscriptieprijs 2012

De TIN Theaterscriptieprijs 2012 is gewonnen door Charlotte Gruber (Universiteit van Amsterdam, UvA). De prijs werd 28 juni uitgereikt tijdens de ITs Award Show van het ITs Festival. In Interactions: Performing Actual and Virtual Spaces as Stages of Inter-est bevraagt Gruber aan de hand van tal van voorbeelden de ruimte in theatervoorstellingen op locatie. Ze haakt in op de - al enkele decennia voortdurende - interesse van theatermakers om op andere plekken dan in de theaterzalen te spelen.

De jury koos Charlotte Gruber als beste uit de twee genomineerde scripties. De andere genomineerde was Aukje Verhoog (Universiteit Utrecht) met In de tussentijd. Een esthetiek van duration in performance.

De jury over de winnende scriptie

Over de scriptie van Gruber Interactions: Performing Actual and Virtual Spaces as Stages of Inter-est. zegt het juryrapport:

"Charlotte Gruber toont overtuigend aan dat de aantrekkingskracht van theater op locatie haar oorsprong vindt in het gevecht om het ‘eigendom’ van de publieke ruimte dat onze tijd kenmerkt. Ze maakt inzichtelijk en geloofwaardig dat de locatie een nieuwe publieke ruimte kan worden, waar de theatermaker de ‘regels’ bepaalt."

Winnaars