De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

TitelSolness
Producent[[Producent::Stichting Toneelschuur Producties]]
Premièredatum16 mei 2012
Locatie[[Locatie::Toneelschuur]]
PlaatsHaarlem

Informatie

Solness van Rik van den Bos

Stichting Toneelschuur Producties

Seizoen: 2011/2012

Trefwoorden: Nederland

Regie: Joost van Hezik

Dramaturgie: Pol Eggermont

Kostuums: Esmée Thomassen

Decorontwerp: Wikke van Houwelingen

Lichtontwerp: Wikke van Houwelingen

Uitvoerenden: Paul R. Kooij, Judith Noyons

Persreacties

Volkskrant (4 sterren)

  • 'Bouwmeester Solness is ook niet meer wat het geweest is, namelijk: en diepgravend onderzoek naar de wil om te leven. Dat is een verlies. De sfeervolle, surrealistische vertelling die deze jonge theatermakers ervan maken, is echter zo eigenzinnig dat het moeilijk is om weg te kijken.' (Vincent Kouters )

NRC Handelsblad (2 sterren)

  • 'Paul R. Kooij en Judith Noyons geven onaangedane vertolkingen weg van mensen die iets is overkomen, gestuurd door een regie die geen accenten legt.' (Ron Rijghard )

Theaterkrant.nl

  • 'De taal is vlot, de dialogen zijn vaardig geschreven en bevatten leuke anachronismen. Het toneelbeeld met oude auto-onderdelen in een tijdloze, hermetische ruimte is fraai. De muziekkeuze is raak met een Burn baby burn, .... Spel en regie hebben vaart en humor. Paul R. Kooij en Judith Noyons spelen prachtig, waarbij de jonge Noyons op verrassende wijze gelijkwaardig is aan Kooij.' (Jos Schuring)

Persbericht april 2012

Rik van den Bos schrijft nieuwe tekst naar Bouwmeester Solness van Ibsen JOOST VAN HEZIK REGISSEERT SOLNESS

Rik van den Bos schreef een gloednieuwe toneeltekst gebaseerd op één van Henrik Ibsens laatste en meest mysterieuze toneelstukken: Bouwmeester Solness. In deze hallucinerende vertelling staat de ontmoeting van Solness met de jonge vrouw Hilde Wangel centraal. Twee generaties en denkbeelden komen tot een onvermijdelijke confrontatie.

De succesvolle projectontwikkelaar Halvard Solness (Wim van der Grijn) rijdt ’s nachts naar huis, cruisecontrol op 100 en niemand op de weg. Tot die ene tegenligger hem verblindt…In een flits tussen leven en sterven draait de bloedmooie Hilde Wangel (Judith Noyons) voor zijn ogen de film van zijn leven af. Een oude bekende bij wie Solness nog een belofte heeft in te lossen...

Vorig seizoen debuteerde Joost van Hezik als regisseur bij Toneelschuur Producties met Na het Einde. In Solness duikt hij opnieuw diep in de mens op zoek naar zijn essentie. Rik van den Bos was in 2010 winnaar van het Charlotte Köhler Stippendium en schreef eerder o.a. de toneelteksten: Berm, Het jaar van de Schlager en Wij zijn grijs gebied.

Tekstfragment uit Solness:

SOLNESS Nee, jij bent geen engel. HILDE Wel. SOLNESS Waarom is er dan geen licht? HILDE Ik ben een engel, geen elektricien. SOLNESS Engelen worden vergezeld door licht. HILDE Probeer het donker maar een keer te omarmen. Het zal er vroeg of laat toch van moeten komen.

TONEELSCHUUR PRODUCTIES

Toneelschuur Producties is het meest ervaren productiehuis van Nederland. Jaarlijks biedt het een selecte groep theatermakers (regisseurs, vormgevers, acteurs en schrijvers) de mogelijkheid hun artistieke talent in een meerjarentraject op maat verder te ontwikkelen. Speciale aandacht is er voor jonge regisseurs die voorstellingen voor de grote zalen willen maken. Elke productie is anders van vorm, maar de kwaliteit is altijd hoog. Toneelschuur Producties: het theater van morgen, nu al te zien in Haarlem…en de rest van Nederland. Website Toneelschuur

Bronnen