Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Verhaal

QUEEN OF DISCO is een muziektheatervoorstelling over de onweerstaanbare opkomst, tragische ondergang en onstuitbare wedergeboorte van ‘disco music’, belichaamd door het leven van disco icoon en flamboyante LGBTQ activist SYLVESTER.

Zijn verhaal is het verhaal van een culturele revolutie die onze wereld voorgoed heeft veranderd.

SYLVESTER groeide op in Watts, een zwarte arbeiderswijk in Los Angeles. Hij was een wonderkind, met zijn engelenzang en zijn androgyne voorkomen een opvallende verschijning in zijn moeders gospelkoor. Als tiener verruilde hij Watts voor San Francisco waar hij zich aansloot bij een hippie drag-queen revue, the Cockettes. Een paar jaar later brak hij als solozanger door, gedragen door de Disco vloedgolf die de wereld overspoelde. Hij was een pionier, openlijk gay, proud and loud, met gigantische hits als "You Make Me Feel (Mighty Real)" en "Do Ya Wanna Funk". Begin jaren 80 werd hij ziek: AIDS. Hij was een van de allereerste celebrities die ervoor uitkwam aan AIDS te lijden en stond als activist in de voorhoede van de AIDS awareness beweging. Hij stierf in 1988 aan de gevolgen van zijn ziekte.

Queen of Disco gaat over identiteit, emancipatie en activisme. Maar het gaat ook over de dodelijke impact van een wereldwijde pandemie, over de impact van de underground, en over hoe de dansvloer sinds de opkomst van disco wereldwijd een arena is geworden voor vernieuwing en culturele transformatie.

Marjorie Boston en Maarten van Hinte van RIGHTABOUTNOW INC., het creatieve team achter voorstellingen als TORI (HNTjong), Nina Simone (A)live, en STATUS vertellen het krankzinnige verhaal van de ‘mighty real’ Sylvester, van koorknaap tot superster.

Context

Disco kwam begin jaren zeventig op uit een semi-legaal circuit van gay zwarte en latino clubs en feesten in New York en sloeg in als een bom. Het viel samen met de emancipatie de LGBTQ gemeenschap in Amerika en werd een wereldwijd fenomeen. De hele wereld stond op de dansvloer, het was één groot feest. Begin jaren 80 kwam er een keiharde backlash. Met de verkiezing van Ronald Reagan en de AIDS pandemie verdween Disco weer ondergronds om jaren later als House music opnieuw de wereld te veroveren.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.


      Detaillering betrokkenen

      DJ & Sound/beat creation: DJ Jasmine Perez
      Regie Assistent: Kaja van Bruggen
      Artistieke Coördinatie: Ritzah Statia
      Scenografie: Marjorie Boston
      Zangcoaching: Monique Bakker
      Publiciteit: Emily Perez
      Context en Educatie: Tomas Leijen
      Productieteam: Patrick Karijowidjojo (productieleider), Alleryn Beaulieu
      Techniek: Art Support
      Videotechniek: Bart Scholten (stagiair)
      Office Manager: Gloria Hoop

      Bronnen