Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Podium Pingjum, Pingjum

Unknown.png

NaamPodium Pingjum
PlaatsPingjum
TypeTheatergebouw
 Website


Kunstenaarsdorp

Het kleine terpdorp Pingjum, plm. 600 inwoners, in Friesland zit vol met kunst en kunstenaars en kent twee theaters: Podium Pingjum en een Zoldertheater. Het bevestigt de uitspraak van Tatiana Pratley, artistiek leider van Tryater, dat ‘Theater in Friesland in de haarvaten zit van de samenleving’.

In 2011 kocht Saskia Hiemstra het in onbruik geraakte Dorpshuis van Pingjum om er een klein theater van te maken met zestig stoelen en een redelijke toneelaccommodatie.
Het zijn vrijwilligers die hand-en-spandiensten verrichten ten behoeve van de voorstellingen en de artiesten. Deze laatste kunnen desgewenst op de bovenverdieping overnachten.

Het Podium is zeer geliefd voor try-outs maar ook reeds bestaande voorstellingen, met landelijk bekende kunstenaars, staan regelmatig geprogrammeerd. En uiteraard ook cabaretiers, zangers en muzikanten uit Friesland.

Toine Heijmans schreef op 11 januari 2021 zijn verslaggeverscolumn in de Volkskrant over het kunstenaarsdorp Pingjum en welke belangrijke sociale rol podia innemen.

Bronnen