Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Portret van Sr. Pieter Magito 69145.jpg


Portret van Pieter Magito. Gravure door R. Jelgerhuis, 1790.

NaamPieter Magito
Geboortedatum1708
Geboorteplaats 's-Gravenhage
BeroepCircusartiest
DisciplineAmusementsvorm
TrefwoordenKermis, Circus

Pieter Magito werd geboren in Den Haag in 1708. Hij stond aanvankelijk bekend als koorddanser. In 1750 vroeg hij voor het eerst een vergunning om in Den Haag op te treden waar hij daarna meerdere malen terugkwam en later ook in tal van andere steden. Hij trad jaarlijks op wanneer het kermis was met een gezelschap dat paardenspelen en koorddansnummers toonde, waarbij hij zelf optrad als koorddanser. Voor 1750 reisde hij al met andere attracties, o.a. met een gedresseerd paardje en wassen beelden, later ook met perspectivische vertoningen.

Pieter Magito was de eerste Nederlander die met paarden en koorddansnummers de kermis bereisde. Hij was al tegen de tachtig jaar toen hij in 1786 op de Delftse kermis stond waar hij als enige een vertoning had in een tent. Van tevoren moesten artiesten toestemming vragen aan de stedelijke overheid om op de kermis te mogen staan. Daarnaast waren ze verplicht een bepaald bedrag te betalen aan een charitatieve instelling. Een Delftse ambtenaar noteerde: “Den 8 Juny 1786. Aan Pieter Magito gepermitteerd op de aanstaande Kermis op de Paerdenmarkt in een afgedekte tent een manege te vertoonen mits ten behoeven van de armen betaalende f 52:10,-“[1]

In 1796 worden de in een tent vertoonde programma’s van Magito aangeduid als circus. Hiermee is Magito de eerste Nederlandse circusdirecteur. Na dit jaar trekt hij zich terug en neemt Lion Kinsbergen in 1798 zijn rol als promotor van het circus over.


Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..

Noten

  1. Marja Keyser, ‘Paardrijders op de kermissen van Delft en Amsterdam.’ in: Scenarium, deel 5, Walburg Pers, Zutphen, 1981.