Circusartiest

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Deze beroepsaanduiding is een algemeen benaming voor alle personen die optreden in een circus-voorstelling, traditioneel in een circustent, een 'piste' in de openlucht of in een theater.

Een circus voorstelling bestaat uit verschillende soorten optredens, waaronder acrobaten, jongleurs, clowns, koorddansers, dierentemmers en vooral ook paardendressuur, waarmee oorspronkelijk het circus is begonnen. Onder de term circusartiest kunnen derhalve diverse meer specifieke beroepsaanduidingen vallen.

Tegenwoordig worden onder invloed van het van oorspong Canadese Cirque du Soleil circusvoorstellingen ook verbonden met allerlei theaterdisciplines, waardoor ook acteurs, mimespelers, zangers, musici en dansers etc. zich de aanduiding circusartiest kunnen aanmeten.

Veel circusartiesten komen voort uit traditionele (internationale vaak met elkaar verbonden) circusfamilies, maar er zijn thans ook diverse opleidingen. In Nederland bestaat sinds enige tijd een opleiding Circus Arts aan de Hogeschool voor de Kunsten Codarts.

Een overzicht van alle personen die in de Productiedatabase geregistreerd werden als: circusartiest