Oscar Postema
Naam | Oscar Postema |
---|---|
Beroep | Acteur |
Discipline | Toneel |
Externe databases: | |
IMDb |
Biografie
Oscar Postema is een Nederlandse acteur. Hij heeft vanaf zijn 18e jaar interesse in het theater en is door te werken met goede regisseurs uitgegroeid tot een all roundacteur, theatermaker. Tevens voert hij de artistieke leiding en regie over jongerentheatergroep De Drang. Ook speelt hij in de metalband Satinoxide als zanger, songwriter en toetsenist.
In 1998 kon hij gaan spelen in het Zeeuwse kindertheater DODD oftewel Het Hondje van de Ruyter. Zijn allereerste rol was in een Commedia del 'arte stuk: In de weg uit de Weg van Rindert Kromhout. Toen deze groep ter ziele ging maakte hij een doorstart samen met Francois Vervaet. In Theater Kwark ontwikkelden zij zich verder en kregen een ander impresariaat: De Teerstoof .
Ze maakten furore met Stormkracht . Een stuk over de watersnoodramp van 1953. Het stuk werd gespeeld in o.a. De Krakeling in Amsterdam. In Leeuwenhart! brachten zij met 3 acteurs het verhaal van de gebroeders Leeuwenhart tot leven met als decorstuk slechts een bank. Theater in de klas deed het ook erg goed. InHuckleberry Wim veranderen ze de klas in een oerwoud of zelfs in een bunker.
Doordat de stukken honderden malen werden gespeeld op allerlei locaties voor allerlei soorten publiek is er de nodige ervaring ontstaan die erg goed bruikbaar is voor de ontwikkeling van nieuwe stukken. Vanaf 2010 gaat Oscar Postmea verder met Theaterloods-B als zakelijk en artistiek leider. De doelgroep is jongeren VO/PO.
Stormkracht!
Na 220 voorstellingen van Stormkracht speelde Theater Kwark, uit Middelburg op donderdag 6 juli voor de allerallerlaatste maal het verhaal over De Ramp van ’53. Dat gebeurde op een bijzondere locatie nl. buiten, bij de caissons van het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, naast het Nationaal Monument Watersnood ’53. Het museum was speciaal voor deze gelegenheid die avond open. Stormkracht is een theatrale vertelling voor iedereen vanaf 10 jaar. Bijna dagelijks komen er (via de media) rampen op ons af. Over de hele wereld, maar ook in ons eigen welvarende landje . Daarom komt het soms dichter bij dan je zou willen. Wat gebeurt er met je als je in een ramp betrokken raakt? Welke keuzes maak je dan? Kies je voor jezelf of is er meer waar het om draait? Wie neem je mee, wat laat je achter? Wanneer is een ramp eigenlijk een ramp?
In Stormkracht vertellen vier acteurs het verhaal van een stel jonge mensen tijdens de Watersnoodramp in 1953. Een andere wereld. Het bakelieten radiotoestel als hoogtepunt van techniek.Geen mobieltjes, geen computer, geen directe communicatie bij de hand. Alleen water, en elkaar… 1953. Nog maar vijftig jaar geleden… en toch alweer zo ver weg. Deze indrukwekkende voorstelling met minimale theatrale middelen werd met veel succes gespeeld op scholen en in theaters in het kader van het herdenkingsjaar 2003.
Stormkracht werd in 2004 uitgeroepen tot beste educatieve voorstelling van dat jaar. Als waardering voor de voortzetting van de productie heeft Kwark van het Landelijke Fonds voor de Podiumkunsten een aanzienlijke bijdrage voor deze reprise gekregen!
(Tekst: Patricia Kuiper - Regie: Rob Vriens - Productie: Francois Vervaet - Vormgeving: Theater Kwark - Gastspeler(s): Vincent Wijlhuizen en Annemarike Ruitenbeek, Stefan Papp - Acteurs: Oscar Postema en Francois Vervaet - Zie: Website Theaterloods
Theater CV
Oscar Postema heeft bijgedragen aan 21 productie(s).
Oscar Postema heeft gewerkt in de volgende functies:
- BeeldtAf - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Regie - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Auteur (schrijver libretto, scenario) - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Uitvoerende - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Muziek - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Muzikale uitvoering - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Oscar Postema heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:
NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.