De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Openluchttheaters

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een openluchttheater is een plek, waar toeschouwers een voorstelling van een van de podiumkunsten in de buitenlucht kunnen bijwonen. Veelal is het theater toegesneden op opvoeringen van één specifiek theaterstuk en is de voorstelling toegesneden op de locatie. Wanneer de locatie onlosmakelijk deel uitmaakt van de speelplek spreekt men van locatietheater. De voorzieningen en installaties voor openluchttheaters worden meestal specifiek voor een bepaald speelseizoen geïnstalleerd

De oudste nog bestaande theaters in de Westerse cultuur zijn openluchttheaters in de vorm van een amfitheater voortkomende uit de klassieke Grieks-Romeinse theatercultuur en nog te zien als archeologische vindplaats in de landen rond de Middellandse zee. Een deel van deze theaters zijn gedeeltelijk gerestaureerd en worden weer opnieuw gebruikt voor klassiek of eigentijdse theatervoorstellingen. Zie o.a. wikipedia:Theaters in het oude Griekenland.

Ook in Nederland en België vindt men openluchttheaters. Deze zijn evenwel lang niet zo oud en hebben meestal een meer frontale bouw, al wordt wel vaal gebruik gemaakt van een een natuurlijke helling van het terrein voor het deel waar de toeschouwers plaats gaan nemen.

Openluchttheaters in Nederland

Een lijst van alle openluchttheaters in Nederland

Bronnen