Amfitheaters

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De benaming amfitheater wordt in de huidige tijd gebruikt voor theaters, concertzalen, circussen en collegezalen (auditoria) waarbij de stoelenrijen hoger geplaatst zijn naarmate men verder naar achteren zit, zoals bijvoorbeeld in het Theater Carré in Amsterdam.

Van oorsprong echter is een amfitheater een ovaal open gebouw uit de Romeinse oudheid dat gebruikt werd voor gladiatorengevechten, jachtpartijen en gevechten met wilde dieren. Het woord is een samenvoeging van het Griekse άμφι (amfi) (rondom) en θεατρον (theatron) (schouwplaats), omdat het de vorm had van twee tegen elkaar geplaatste halfronde theaters.

Het bekendste amfitheater is wel het Colosseum in Rome, maar ook op andere plaatsen in de voormalige Romeinse wereld zijn nog amfitheaters te zien. De amfitheaters van Verona in Italië, en Nîmes en Arles in Frankrijk zijn nog nagenoeg intact en worden regelmatig gebruikt voor opera's en toneelvoorstellingen. In Frankrijk worden er ook stierengevechten gehouden. In El Djem in Tunesië, Trier in Duitsland en vele andere plaatsen zijn ook nog overblijfselen van de oude amfitheaters te zien.

Zie verder wikipedia

Bronnen