Object van de week:6

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Oud is het nieuwe Nieuw

Mijn ouders verlaten dit jaar hun huis dat daarvoor het huis van mijn grootouders was. Als kind bracht ik veel vakanties en logeerpartijtjes door bij mijn opa en oma in deze drie-onder-één-kap woning in een rustig deel van Zandvoort. Zo’n dertig jaar geleden gingen mijn ouders er wonen toen het huis te groot werd voor mijn grootouders. Nu is het de beurt aan mijn ouders om te vertrekken. De geschiedenis herhaalt zich maar op een net iets andere manier. Het huis verdwijnt uit het leven van mijn ouders en dat van mij en mijn zus maar gelukkig hebben we de herinneringen nog en de foto’s. Zo kunnen we de dochter van mijn zus laten zien wie haar overgrootouders zijn geweest (ze heeft ze helaas nooit gekend) en de foto’s roepen bij ons herinneringen op die we ook weer met haar kunnen delen. Mijn ouders worden ouder en brozer maar ook wijzer en kijken veel meer beschouwend naar hun verleden en dat van ons. Dat is mooi en het emotioneert mij zeer.

Laatst las ik dat uit een onderzoek is gebleken dat werknemers boven de veertig niet langer aantrekkelijk zijn voor de arbeidsmarkt. Arbeidskrachten moeten buigzaam en goedkoop zijn. Ze zullen het nog gaan missen die ervaring, kennis, loyaliteit en opbouwende kritiek. Dat is niet zo mooi en het emotioneert mij zeer.

Onze collectie bevat objecten vanuit het verleden (onze oudste dateren van rond 1550) tot heden en we zijn vandaag bezig om die van de toekomst te verzamelen. Ze geven een heel goed beeld van de geschiedenis en de ontwikkeling van het theater en de dans in Nederland en welke plek deze innam/-neemt in de samenleving. Het laatste jaar is de vraag naar onze oudere objecten toegenomen en dat begrijp ik ook wel. In deze hectische tijd waarin alles gaat om snel scoren, groeit de behoefte om te onthaasten, even stil te staan. En waarom niet stilstaan bij zo’n oud schilderij, vol barstjes, dat verhalen vertelt en je een blik in het verleden laat werpen? Dat is mooi en dat emotioneert mij zeer. (Door: Bianca de Waal)

Vlaamse boerenkermis, waarop De Cluyte van Plaeyerwater wordt opgevoerd 66073.jpg Portret van een nar met gele zotskap, de rederijker Pieter Cornelisz. van der Mersch, die zich ook wel van der Morsch noemde, alias Piero 1543-1628 , verbonden aan de Rederijkerskamer De Witte Accolijen te Leiden. 66113.jpg

Links: Schilderij van Pieter Balten van een gezicht op een Vlaamse boerenkermis, met een processie en verschillende groepen etende, drinkende en spelende mensen. In het midden van het gewoel staat een drom mensen om een geimproviseerd toneel waarop 'De Cluyte van Plaeyerwater' wordt opgevoerd, circa 1575.

Rechts: Portret geschilderd door Cornelis Cornelisz. van Haarlem van een nar met gele zotskap, de rederijker Cornelisz. van der Mersch, die zich ook wel van der Morsch noemde, alias 'Piero', (1543-1628), verbonden aan de Rederijkerskamer 'De Witte Accolijen' te Leiden, circa 1600.

Bovenstaande schilderijen waren onlangs nog het stralende middelpunt van onze tentoonstelling Wie is de Nar?. De laatste is nu te zien in een tentoonstelling in Luik.

Scèneafbeelding van een maskerade 68845.jpg Circusafbeelding van The famous Dutch Woman 69367.jpg Studie van gekostumeerde persoon 247597.jpg

Links: Scèneafbeelding van een maskerade van graveur Pierre Firens, circa 1625. Midden: Circusafbeelding van koorddanseres "The famous Dutch Woman", een handgekleurde kopergravure van Pierce Tempest, circa 1675. Rechts: Studie van een persoon in kostuum van Pieter Jansz. Quast, tekening uit circa 1650.

Amsterdamse Schouwburg 1637-1664 71042.jpg Amsterdamse Schouwburg 1637-1664 71041.jpg

Links: Toneel van de Amsterdamse Schouwburg aan de Keizersgracht (1637-1664), gravure van Salomon Savery naar Jacob Lescaille, circa 1650. Rechts: Interieur van inwijding van deze schouwburg, negentiende-eeuwse litho van Johan Conrad Greive jr.

Amsterdamse Schouwburg 1637-1664 69441.jpg Toneelvoorstelling in de openlucht 66143.jpg

Links: Plattegrond van de Amsterdamse Schouwburg (1637-1664), gravure door W. van der Laegh naar Jacob Lescaille, 1658. Rechts: Schilderij van een toneelvoorstelling in een open veld van Matthijs Naiveu, 1700.

ZO 4-E-22 1a.jpg

Titelblad van het boek Alle de gedichten van den poëet Jan Vos verzamelt en uitgegeven door Jacob Lescaille, 1662.


Terug naar: Object van de week