Object van de week:3
Een foto uit 1924
In het kader van een opschoningsproject van de fotobeschrijvingen in onze database, kwam ik een interessante foto tegen. De foto is uit 1924 van de voorstelling Nieuw stuk. Op de achterkant van de foto staat geschreven "De bijzonderheid van dit stuk is, dat de tooneelspelers zich zoowel in de zaal als op het tooneel bevinden." Dit moet haast wel één van de eerste voorstellingen zijn waarbij de "vierde wand" wegviel. Tegenwoordig vinden wij het als publiek heel normaal (maar toch best wel een beetje eng af en toe: "Als ik maar niet mee hoef te doen!") dat de acteurs zich in de zaal tussen het publiek begeven, dat het publiek op het toneel naar de acteurs staat te kijken of onderdeel wordt van de voorstelling. Het is zelfs mogelijk dat er alleen voor jou wordt gespeeld. En dan niet omdat de kaartverkoop zo slecht liep. Deze keer een selectie van afbeeldingen van publiek. Wat is de rol van het publiek en hoe is dat veranderd door de tijd heen? (Door: Bianca de Waal)
Publiek tijdens de voorstelling U bevindt zich hier van Dries Verhoeven. Foto Anna van Kooij, 2007
Publiek en acteurs tijdens de voorstelling Mama heeft de beste Shit, Koöperatieve Vereniging u.a. Toneelgroep Diskus, 1987, links Mimi Kok, rechts Paul van Soest, copyright Jutka Rona/MAI
Schilderij van Pieter Jansz. Quast uit 1640 met als onderwerp Triomf der Zotheid of Brutus als Zot voor Tarquinius, één van een serie 'tableaux vivants'. Dit is het tweede tableau van de serie 'stomme vertooningen', die in de 17e eeuw op de Dam in Amsterdam op de planken werden gezet, ter viering van het Twaalfjarig Bestand van 1609. Onder leiding van de dichter P.C. Hooft werd door de Rederijkerskamer 'In Liefd-Bloeijende' een serie tableaux-vivants vertoond. Linksachter is het publiek zichtbaar.
Terug naar: Object van de week