De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamMeinard Woldringh
GeborenGroningen, 16 maart 1915
OverledenBreda, 9 oktober 1968
BeroepFotograaf

Theaterfotografie

Puck Goekoop-Santhagens in Lyrica Nova. Ballet Marjo, ca. 1945. Foto: Meinard Woldringh Chopin Ballet. Morova's Danstheater, 1946. Foto: Meinard Woldringh

Foto's: Meinard Woldringh

Biografie

Meinard Woldringh’s aandeel in de theaterfotografie ligt in de jaren veertig, waarin hij zich toelegde op portret- en dansfotografie in zijn in 1940 geopende studio in Den Haag. Hij begon met reclamefotografie in kleur, maar kon dit niet doorzetten door het uitbreken van de oorlog. Daarom werd hij door de omstandigheden gedwongen zich bezig te houden met dansfotografie en portretten, waar nog wel vraag naar was. Na de oorlog werd hij een groot promotor van de kleurenfotografie.

Woldringh kan gezien worden als een late picturalist, een stroming die vooral tussen 1885 tot 1915 hoogtij vierde. Hierbij ging het om de expressie van de fotograaf als kunstenaar. Kenmerkend zijn een zachte onscherpte, het gebruik van filters en het nabewerken van de afbeeldingen met penseel. Het uitdrukken van gevoelens stond centraal, waardoor dans een geliefd onderwerp werd. De Ausdruckstanz was hiervoor zeer geschikt, omdat de nadruk hierbij ligt op het lichamelijk uiten van gevoelens.

Woldringh liet dansers hun dansen uitvoeren in zijn studio, waarbij hij het licht inzette om een duidelijke sfeer neer te zetten. Wat zijn foto’s kenmerkt is een suggestie van beweging, ondanks dat de beelden over het algemeen geheel verstild - zonder bewegingsonscherpte - zijn. Het licht wordt zo gebruikt dat alleen bepaalde delen van de danser zichtbaar zijn, precies daar waar een beweging zijn hoogtepunt heeft. De rest van het beeld blijft in een suggestieve duisternis gehuld. Hierdoor zijn de beelden erg mysterieus en ligt de nadruk niet op de technische uitvoering van de bewegingen, maar op het gevoel dat erbij komt.

In de jaren vijftig verlegde Woldringh zijn focus: hij begon met foto's te maken waarbij hij streefde naar de weergave van de schoonheid van vormen, voornamelijk in de natuur. Hierbij maakte hij gebruik van grote scherpte en neutrale tinten. Net als Maria Austria liet hij zich beïnvloeden door de Subjectieve Fotografie. Het betekende echter wel het einde van zijn dansfoto’s.

Theater/Dans

Voor een overzicht zie: Fotografie Meinard Woldringh

Externe Links

Bronnen

  • Fotocollectie Theater Instituut Nederland
  • Iris van Vliet, 'Belicht. Theaterfotografie in Nederland van 1945 tot 2011' Masterscriptie UvA Theaterwetenschap, 2011.
  • Ingeborg Th. Leijerzapf en Ineke Oele-Kap, 'Meinard Woldringh', in Geschiedenis van de Nederlandse fotografie in monografieën en thema-artikelen . Onder red. van Ingeborg Th. Leijerzapf [e.a.] (Alphen aan den Rijn [etc.], 1984-).
  • G. van Leeuwen, M. Wildeman. Dansfotografie in Nederland. Amsterdam: International Theatre & Film Books, 1998.
  • Hans Rooseboom, 'Woldringh, Meinardus (1915-1968)', in Biografisch Woordenboek van Nederland. (Den Haag 1994)