Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamLizzy Sara May
Volledige naamLissie Sara Maij
Geboren18 januari 1918
28-1-1918
'Overleden13 november 1988
Hoorn
BeroepSchrijver
'DBNL-profiel
VIAF-profiel


Lizzy Sara May (1918 - 1988) was een Nederlands dichteres en prozaschrijfster van joodse afkomst en oprichtster van de Nederlandse Pantomime Stichting

May werd als Lissie Sara Maij geboren te Sloten. Ze was aanvankelijk balletdanseres en mimespeelster, en debuteerde in 1956 met Blues voor voetstappen. Een jaar later volgde Weerzien op een plastic-huid. Ze werd echter bekender door haar proza, dat deels autobiografisch is en vaak de moeilijke relatie van een vrouw tot haar vader behandelt.

Verschillende romans van haar zijn in het Duits vertaald. Een aantal van haar gedichten werd in 1978 gebundeld in Gebruikspoëzie. May schreef ook een kinderboek: Oom Soes heeft gehuild (1962). Voor De jaargetijden kreeg ze in 1967 de Van der Vies Prijs.

May overleed op 70-jarige leeftijd te Hoorn en werd begraven op de Algemene begraafplaats van Oosthuizen. Ze was gehuwd met redacteur van De Bezige Bij en schrijver Oscar Timmers die ook wel publiceerde onder het pseudoniem J. Ritzerfeld. De film- en tv-scenarioschrijver Rogier Proper is een zoon van May uit haar eerste huwelijk met de Haarlemse jurist Proper; een dochter van May was gehuwd met de schrijver Louis Ferron.

Zie ook de biografie op de website van Resources Huygens.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarbij zij geregistreerd werd in de Productiedatabase als auteur

Bibliografie

  • Blues voor voetstappen (1956)
  • Weerzien op een plastic-huid (1957)
  • Zingend als een zinkend schip (1960)
  • De parels van het parlement (1960; geïllustreerd door Fiep Westendorp)
  • Oom Soes heeft gehuild (1962; kinderboek)
  • De jaargetijden (1967)
  • De haaien (1969)
  • Grim (1969)
  • Het lokaliseren van pijn (1970)
  • De tennisspelers of De som der mogelijkheden (1972)
  • Mimicri (1973)
  • De belegering (1975)
  • Vader en dochter (1977)
  • Gebruikspoëzie (1978; verzamelbundel)
  • De blauwe plek (vervolg op Vader en dochter, 1979)
  • Bewogen foto's (1980)
  • Beminnen met verstand (1981)
  • Waarom loopt de klok rond (1983)
  • Binnenkort in dit theater (1984)
  • Wacht u voor de hond (1986)

Bronnen