De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Leo Ahonen

Someone.gif

NaamLeo Ahonen
Geboren19 juni 1939
Helsinki
BeroepBalletmeester, Danser
DisciplineDans
TrefwoordenBallet
VIAF-profiel
 Website

Biografie

Leo Ahonen is een Finse balletdanser. Hij was als zodanig en als pedagoog verbonden aan Het Nationale Ballet in het seizoen 1965/1966. Na zijn opleiding aan de Ballet academie van de Nationale Opera te Helsinki, begon hij zijn loopbaan op jonge leeftijd bij het Nationale Ballet van Finland en gasteerde op 17 jarige leeftijd bij de Kirov Ballet te st. Petersburg en de Bolshoi Ballet in Moskou, waarna hij alsnog verder zijn opleiding voltooide als leraar aan de Kirov Ballet School.

Hij was verder als danser en leraar verbonden aan de Royal Winnipeg Ballet, San Francisco Ballet en het Nationale Ballet van Finland en was een veelgevraagd gastleraar bij diverse andere gezelschappen in Europa. Als danser be-eindigde hij zijn 40-jarige carrière in 1999.

Zie verder de bio op zijn website in he Engels.

Trivia

  • Leo Ahonen ontving de Golden Achievement Award voor internationale pedagogen en een als danser een bronzen medaille in de tweede internationale Ballet competition in Varna.
  • Leo Ahonen was getrouwd met de Finse sterdanseres, leraar en choreograaf: Soili Arvola. Zij traden ook veelvuldig gezamenlijk op.