Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamJurgita Dronina
Geboren27 maart 1986
Saratov
BeroepDanser
DisciplineDans
TrefwoordenBallet
VIAF-profiel
Property "Afbeelding" (as page type) with input value "Bestand:" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.

Jurgita Dronina (1986) is een Russische balletdanseres.

Biografie

In 2010 vertolkte zij als gastsoliste enkele malen de rol van Kitri in de nieuwe Don Quichot-productie van Het Nationale Ballet, waarna artistiek directeur Ted Brandsen haar een contract aanbood.

Jurgita danste daarvoor bij het Koninklijk Zweeds Ballet en werd opgeleid aan de Nationale Ballet Kunstacademie in Vilnius (Litouwen) en aan de Hochschule für Musik und Theater in München. Ze won diverse internationale dansprijzen, waaronder een eerste prijs tijdens de Grasse Ballet Competition in Frankrijk. Het Britse tijdschrift Dance Europe nomineerde haar als ‘outstanding dancer of the year 2010’ voor haar hoofdrol in Romeo & Juliette bij het Koninklijk Zweeds Ballet. Voorjaar 2011 werd Jurgita onderscheiden met de Expressivity Award van het internationale dansfestival Dance Open in Sint-Petersburg. Herfst 2011 won zij de jaarlijkse Zwaan voor 'meest indrukwekkende dansprestatie 2011' voor haar rol in The Sleeping Beauty van Het Nationale Ballet.

'In The Sleeping Beauty benadert zij het niveau van perfectie', aldus de jury. 'Dankzij haar frêle verschijning, muzikaliteit en verfijnde techniek is zij geknipt voor de rol.' Naast Jurgita waren ook de nationale Ballet-solisten Anna Tsygankova en Matthew Golding genomineerd voor de Zwaan 2011.

In 2014 kreeg Jurgita Dronina de Alexandra Radius Prijs, samen met Isaac Hernández.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Labyrinth - Het Nationale Ballet - 2011-06-17
Symphony in C - Het Nationale Ballet - 2013-02-07
Vuurvogel - Het Nationale Ballet - 2014-03-01
Axiom of Choice - Het Nationale Ballet - 2014-10-11
La Dame aux Camélias - Het Nationale Ballet - 2015-04-10

Trivia

Jurgita Dronina is getrouwd met haar collega balletdanser Serguei Endinian die eveneens bij Het Nationale Ballet danste. Zij hebben een zoon, genaamd Damian.

Bronnen