De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamJeanne Brabants
Geboren25 januari 1920
Antwerpen
Overleden2 januari 2014
Antwerpen
BeroepDanser, Leraar
DisciplineDans
TrefwoordenBallet
VIAF-profiel


Biografie

Barones Jeanne Brabants (1920-2014) is een Belgische danseres, choreografe en pedagoge. Ze maakte een 200-tal choreografieën, werkte met grote internationale namen samen en behaalde een groot aantal internationale prijzen.

Jeanne Brabants startte haar carrière in de jaren ’30 als moderne danser bij Lea Daan, die de Centraal-Europese school van Rudolf von Laban doceerde. Pas jaren later bekeerde ze zich tot het klassieke ballet, waarvan ze nu nog steeds een vurig pleitbezorger is. Na een opleiding aan onder meer de Royal Ballet School in Londen stichtte ze in 1941 haar eigen gezelschap en dansschool. Brabants gaf les, danste, maakte choreografieën en doet alle administratie.

In 1951 kreeg ze de kans een balletopleiding op te richten binnen de Koninklijke Opera. Tien jaar later werd deze omgevormd tot een volwaardig Stedelijk Instituut voor Ballet in Antwerpen, met Brabants als directrice (nu de internationaal gerenommeerde Koninklijke Balletschool).

In 1969 stichtte ze het Ballet van Vlaanderen. De compagnie zou uitgroeien tot de grootste compagnie voor klassieke dans in België. Sinds 1976 mag het ballet zich het Koninklijk Ballet van Vlaanderen noemen. In 1984 ging Brabants met pensioen, maar ze blijft zich actief inzetten voor dans in Vlaanderen.

In 2000 werd Jeanne Brabants benoemd tot barones. Zij overleed op 2 januari 2014.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in Nederland te zien zijn geweest en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Externe links

Bronnen