Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Haegsche Schouwburg, Den Haag

Unknown.png

NaamHaegsche Schouwburg, Den Haag
PlaatsDen Haag
TypeTheatergebouw
ThemaToneel
Bouwjaar1658-1660
Openingsdatum1660


Informatie

De Haagsche Schouwburg aan de Denneweg was het eerste vaste theater van Den Haag.

Jean-Baptiste van Fornenbergh was in de zeventiende eeuw een belangrijk acteur en toneelleider. Met zijn eigen gezelschap had hij zo veel succes dat hij in staat was in 1658 een pand te kopen aan de Denneweg 11-13 (huidige nummering), het woonhuis van Fornenbergh. Achter het pand, dat dienst deed als herberg verbouwde hij twee schuren tot een theater met enkele loges. De publieksingang was aan de Hooikade en die van de artiesten aan de Spekstraat. De opening was in 1660.

Van Fornenberghs schouwburg had veranderbare decors en coulissendecors. Daarmee was hij koploper: de Amsterdamse schouwburg aan de Keizersgracht kreeg die pas in 1665. Wanneer van Fornenbergh in 1690 kan gaan rentenieren, verhuurt hij het theater aan Jacob van Rijndorp en diens Groote Compagnie van Nederduytsche Acteurs. Zij zijn er de vaste bespeler tot 1702, als de troep verhuist naar de prinselijke Pikeurschuur op het Buitenhof. Het theater wordt dan gesloten en spoedig daarna gesloopt. Op de plek zijn nu een wijnhandel en een drogist gevestigd.

Bronnen

  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007