Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

H.A. Gomperts

Someone.gif

NaamH.A. Gomperts
Volledige naamHenri Albert Gomperts
Geboren26 december 1915
Amsterdam
'Overleden18 september 1998
Draguignan
BeroepCriticus, Auteur, Dichter
DisciplineToneel
'DBNL-profiel
VIAF-profiel

Biografie

H.A. Gomperts (1915-1998) was een Nederlandse essayist, literatuur- en toneelcriticus. Hij ging naar het Vossius-gymnasium en studeerde rechten. Hij publiceerde regelmatig in Propria Cures en bracht het tot redacteur van dit blad. Zijn stukken trokken de aandacht van Menno ter Braak die hem stimuleerde tot het schrijven van literair werk. Het resulteerde in de publicatie van de dichtbundel Dingtaal. Na de inval door de Duitsers vluchtte Gomperts naar Engeland en werd daar secretaris van minister Welter.

Na de oorlog werd hij criticus van Het Parool en verwierf zich een, naar hedendaagse begrippen, haast goddelijke status. Met zijn grote afkeer van het anti-intellectualisme plaatste hij zich in de traditie van Ter Braak en Du Perron. In 1957 staakte hij zijn literaire rubriek in Het Parool, maar hij bleef toneelkritieken schrijven.

De recensies die hij tussen 1952 en 1965 schreef werden gebundeld in De eend op zolder en Wachten op niets. Gomperts besteedde in zijn toneelkritieken de meeste aandacht aan de analyse van de tekst. Over regie en spel was hij kort. Gomperts' standpunt was dat regisseur en spelers zich ondergeschikt moesten maken aan de gegevens zoals die in de toneeltekst waren vastgelegd. In 1960 ontving hij als eerste toneelcriticus de Pierre Bayle prijs. In 1965 volgde zijn benoeming tot hoogleraar moderne letterkunde in Leiden. Hij beëindigde toen zijn werk als criticus. H.A. Gomperts werd 82 jaar.

Bronnen