Geluidsontwerp
Wanneer een geluidsontwerper voor een nieuwe productie in de podiumkunsten het gewenste geluidsbeeld gaat realiseren, is het gebruikelijk dat dit gebeurt op grond van een ontwerpplan. Hij ontwikkelt zo'n plan in overleg met de regisseur, choreograaf of wie dan ook de artistieke auteurs van de productie zijn en mogelijk ook met individuele optredenden, die met hun stemmen, instrumenten e.d. en de geluiden die ze daarmee maken, al of niet electro-akoestisch versterkt onderdeel van het geluidsbeeld gaan worden.
Op basis van de beschikbare technische mogelijkheden en het budget en naar aanleiding van de informatie die hij heeft gekregen maakt hij in de eerste plaats een technische plan voor de benodigde apparatuur, waar microfoons, luidsprekers en het bijzonder de positie van de mengtafel dienen te worden opgesteld. Eveneens zal hij een draaiboek presenteren, waarin in voorstellen voor geluideffecten, muziekfragmenten e.d. staan vermeld. Aangezien het geluidsontwerp nauw verbonden is met het verloop van de regie, de choreografie e.d. voorts afhankelijk is van welke stem of het geluid op welk moment en op welke manier versterkt dient te worden en gemengd met de andere geluiden, zal het ontwerp meestal pas in een korte periode voorafgaand aan de première geheel kenbaar en hoorbaar zijn.
Aangezien omstandigheden van elke voorstelling net iets anders kunnen zijn, zal een eenmaal vastgesteld geluidsontwerp in de praktijk bij elke voorstelling opnieuw aan de hand van de werkelijk door optredenden geproduceerde geluiden bijgesteld moeten worden.
Voor een overzicht van begrippen mbt lichtontwerp, zie Categorie:Geluidsontwerp