Fien de la Mar: Repertoire - Televisie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Fien de la Mar, 1935. Foto: Jacob Merkelbach. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Fien de la Mar:

Televisie

Fien de la Mar werkte regelmatig mee aan televisieprogramma's. In een interview met Het Parool van 14 augustus 1964 vertelt ze wat ze van het medium vindt:

"Acteren voor TV betekent alles geven en tegelijk ook alles inhouden. Je werkt ergens naar toe en dan is het in één keer achter de rug. Een toneelstuk dat je steeds maar weer opnieuw speelt, is eigenlijk stom-vervelend. Je zou zóveel moeten verdienen, dat je kan volstaan met alleen maar premières te geven. Het is zo enig van film en TV, dat het maar voor één keer is. TV heeft alleen één nadeel: je kan maar een dag in decor repeteren, je hebt daardoor geen tijd om te wennen."

Helaas hebben niet alle programma's de tand des tijds overleefd. Hieronder vindt een overzicht van de uitzendingen waarvan in elk geval enige gegevens en in sommige gevallen ook het beeldmateriaal zelf bewaard is gebleven bij het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Bron: Catalogus Instituut voor Beeld en Geluid

Overzicht

  • 10 april 1953: Het staat te bezien. Omroep: VARA. Met o.a.: Kees Brusse. Helaas zijn er geen verdere gegevens over dit programma bekend.
  • 1952/1953: kermisvrouw in De verloren melodie. Regie: Willy van Hemert. Met o.a.: Rika Hopper. De verloren melodie was een kerstsprookje en werd opgenomen in Studio Irene Bussum, die in 1955 in brand vloog.
  • 1958-1959: Artiestencafé. Omroep: VARA; Presentatie: Wim Ibo. Aan het eind van de jaren vijftig zond de VARA elke twee weken het programma Artiestencafé uit, een veertiendaags 'cabaret-rendez-vous' onder leiding van Wim Ibo. Fien de la Mar was regelmatig te gast.
  • 13 december 1959: Redt een kind. Omroep: VPRO. Uitzending van een gedeelte van de manifestatie van Nederlandse artiesten in de Grote zaal van het Concertgebouw te Amsterdam ten bate van de actie 'Redt een kind' voor Algerijnse vluchtelingen in Marokko. De actie, georganiseerd in het kader van het Vluchtelingenjaar 1959-1960, wordt gepresenteerd door gastvrouwen Mies Bouwman, Verti Dixon, Ageeth Scherphuis, Hannie Lips en Karin Kraaykamp. Muzikale begeleiding door het Metropole Orkest o.l.v. Dolf van der Linden en pianist Peter Kellenbach. Tussendoor geeft actrice Yoka Berretty met enige regelmaat de tussenstanden door van de telefoonactie, die een groot succes is. Fien de la Mar is een van de optredende artiesten en zij zingt het lied Bistro du port.
  • 29 januari 1960: Divertissement. Omroep: AVRO. Met o.a.: Albert Mol. Programma met zang en dans. Helaas zijn er geen verdere gegevens bekend.
  • 23 september 1960: Anders dan anderen. Omroep: VARA. Kort item met Rudi Meyer en Fientje de la Mar bij het Nieuwe de la Mar Theater in Amsterdam bij avond.
  • 14 februari 1964: Mens durf te leven - Cabaretkroniek 12. Omroep: VPRO. Serie programma's over cabaret door de jaren heen aan de hand van interviews en optredens van diverse artiesten, gepresenteerd door Wim Ibo. Deze uitzending is Fien de la Mar één van de gasten. Zij doet de monoloog "De wals" van Dorothy Parker, vertaald door Martie Verdenius: 'Hoort u dat? Ze zijn opgehouden met spelen. Dat kan toch niet? Nooit meer... En toch: er komt een stilte in mijn oren... Stil mogen zijn. En moe mogen zijn. Moe, doodmoe...' Bron tevens: En nu de moraal... Geschiedenis van het Nederlands cabaret 1936-1981 van Wim Ibo (1982 Alphen aan den Rijn)
  • 8 september 1964: Bomen met Tak. Omroep: AVRO. Portret van violist, dirigent, componist en tekstschrijver Max Tak. Presentator Alex de Haas ontvangt Tak in de studio en blikt met hem en goede bekenden terug op zijn leven en carrière, onder andere aan de hand van een groot scherm waarop diverse beelden worden afgespeeld. Met muzikale medewerking van De Zaaiers onder leiding van Jos Cleber en een aantal gasten die liedjes van Tak ten gehore brengen. Fien de la Mar is niet live aanwezig, maar is op het grote scherm te zien in een stukje film waarin zij het lied "Het leven is nog niet zo kwaad" zingt. Ook is zij te zien wanneer een fragment wordt getoond van de Cinetone-openingsfilm en zij een liedje zingt over de Cinetone studio's in Duivendrecht ("Hollands Hollywood").
  • 10 oktober 1964: Vrouwenlevens - Stenen en wittebrood. Omroep: KRO. Regie: Joop van Hulzen. Serie monologen, geschreven door Aldo Nicolaj. Deze flevering: "Stenen en wittebrood" met Fien de la Mar als Catharina.
  • 24 april 1965: Vrouwenlevens - Tijd voor aftellen. Omroep: KRO. Tijd voor aftellen maakt deel uit van een serie monologen getiteld Vrouwenlevens, geschreven door Aldo Nicolaj. De dag na Fien de la Mar's overlijden schreef het Rotterdamsch Nieuwsblad op 24 april 1965: "Hedenavond zou zij in het KRO-televisieprogramma op Nederland 2 nog in de rubriek 'Vrouwenlevens' op het scherm komen met de monoloog 'Tijd voor aftellen'. De uitzending was al opgenomen. Zij zal worden gehandhaafd, hoewel tevoren door Jan Willem Hofstra, dramaturg bij de KRO-televisie, een in memoriam zal worden uitgesproken."
  • 28 april 1965: Journaal. Omroep: NTS. Naar aanleiding van de begrafenis van Fien de la Mar zijn in het journaal van 28 april 1965 beelden te zien van de rouwstoet in straten van Amsterdam bij haar begrafenis.