Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Img15E3.tmp.jpg


V.l.n.r. Paul van Vliet, Eric Alexander, Wim Ibo en de heer D. Wagenborg bij de uitreiking van de "Bokaal der Onsterfelijken", 1984. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

NaamEric Alexander
Geboortedatum25 juli 1932
Geboorteplaats Schiedam
Overlijdensdatum2 november 2018
Overlijdensplaats Amsterdam
BeroepDirecteur

Eric Alexander (1932-2018) was directeur van het Toneelmuseum en van het Nederlands Theater Instituut.

Biografie

Eric Alexander was van 1965-1984 werkzaam in Het Toneelmuseum, na het samengaan met het ITI (International Theatre Institute te Den Haag) en de Stichting Theater Klank en Beeld het Nederlands Theater Instituut, eerst als conservator, later als directeur, algemeen coördinator en tenslotte als directeur collecties.

Van 1977-2002 verzorgde hij samen met Liliana Alexandrescu het tweetalige (Frans en Engels) FIRT/IFTR-SIBMAS Bulletin, dat diende als informatiebron voor de leden van beide wereldorganisaties op het gebied van het theateronderzoek (FIRT - Fédération Internationale de Recherche Théâtrale) en de musea, bibliotheken en archieven op het terrein van de podiumkunsten (SIBMAS - Société Internationale des Bibliothèques et des Musées des Arts du Spectacle) ). Tussen 1977 en 1985 was hij redacteur van Scenarium, een tijdschrift dat een podium wilde bieden voor allerlei vormen van theaterwetenschappelijk onderzoek, met een accent op het historische aspect hiervan.

Hij was vier jaar Secretary-General (Engelstalig) van de IFTR, werkte mee aan verschillende uitgaven over theater en was erelid van IFTR en van SIBMAS. Alexander was mede samensteller van Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw, een uitgave van Theater Instituut Nederland uit 2007 en Openluchttheaters in Nederland, een uitgave van Walburg Pers, uit 2011

Alexander overleed op 2 november 2018 in Amsterdam.

Zie ook

  • Voor het Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 2017-2018 schreef Willem Rodenhuis een necrologie over Eric Alexander. De tekst is te lezen op de website van DBNL.
  • Op Facebook plaatste Jacques Klöters op 6 november 2018 een column over Eric Alexander, welke ook in de Theaterencyclopedie is opgenomen.

Bronnen