Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken



Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:




Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

Op dit moment is er hier geen rolverdeling ingevoerd. Bewerk deze pagina om een rolverdeling toe te voegen.


      Informatie

      Don Juan van Ignace Cornelissen vertaald door Ignace Cornelissen

      Het Gevolg

      Seizoen: 2002/2003

      Trefwoorden: België

      Regie: Ignace Cornelissen

      Kostuums: Les Vêtements Dumas

      Decorontwerp: Toon van Ishoven

      Lichtontwerp: Niek Kortekaas

      Uitvoerenden: Erik van Herreweghe, Hans van Cauwenberghe, Tine Laureyns, Dominique Collet, Jakob Beks, Sebastien Dewaele, Tim van Hoecke

      Over de voorstelling

      Citaten uit de recensies:

      Het is bijna onmogelijk een voorstelling van Don Juan te zien, zonder daarbij meteen de opzwepende ouverture van Mozarts Don Giovanni te horen. Het Vlaamse gezelschap Het Gevolg maakt aan die neiging meteen een einde door bijtend harde elektronische muziek de zaal in te slingeren. Tegelijk zien we de achteruitkijkspiegel van een auto tegen het achterdoek geprojecteerd. De weg met bomen flitst voorbij. Dit beeld als terugblik is duidelijk: hoofdpersoon Don Juan is op de vlucht. (Kester Freriks, NRC 9-12-2002)

      Erik Van Herreweghe als Don Juan en Hans Van Cauwenberghe als zijn knecht Sganarelle, zijn twee aan elkaar gewaagde acteurs die met een vermenging van de met de commedia dell’arte verbonden speelcodes aan het hof van de Zonnekoning en een prikkelend moderne Vlaamse souplesse voortreffelijke types neerzetten: de meester als een joviale bon-vivant, die zich werkelijk geen moment bekommert om wat hij aanricht bij de slachtoffers van al zijn hartelijke optredens, en de knecht die halfhartig en af en toe obligaat de handen wringend zijn meester probeert wat in te tomen. (Hans Oranje, Trouw 6-12-2002)

      En dat is wat ‘Het Gevolg’ wil overbrengen, te midden van de aangename luimigheid van de voorstelling: nu de hemel definitief door ons tot zwijgen lijkt gebracht, staat niets ons meer in de weg onszelf zonder enige scrupule goed en duidelijk op de kaart te zetten. De keerzijde is dat geen baarlijke duiveld ons meer satanisch lachend de hel in drijven, maar dat we in een onafzienbare eenzaamheid ten slotte alleen met onszelf achterblijven. (Hans Oranje, Trouw 6-12-2002)

      Bronnen