Biografie
Laan ging in de stoomolieslagerij Crok & Laan van zijn vader werken. Toen dit bedrijf als gevolg van de Eerste Wereldoorlog stil kwam te liggen, wijdde hij zich aan zijn grootste hobby, het filmen. Hij maakte zijn eerste speelfilm in 1917 en er volgden nog vijftig speelfilms en documentaires. In 1934 verliet hij het bedrijf en ging in de chocoladefabriek van Boon werken, waarvoor hij onder andere een reclamefilm maakte. Hij onderscheidde zich door als eerste kinderfilms te maken, opgenomen met kinderen die hij kende van de Haarlemse voetbalclub H.F.C. en van de padvindersvereniging De Zwarte Pijl waar Laan hopman was. Hij maakte ook enkele films waarin voetbal op artistieke wijze in beeld werd gebracht, en richtte met anderen de Filmliga op.
Pinkeltje
Het maken van film scenario's mondde uit in het schrijven van boeken. Dick Laan schreef een heel scala aan boeken. Hij is vooral bekend geworden als auteur van de avonturen van Pinkeltje. In 1939 verscheen het eerste verhaal De avonturen van Pinkeltje, hiervan zijn ongeveer 3 miljoen exemplaren verkocht. Velen kennen immers Pinkeltje, Pinkelotje, Snorrebaard en Wiebelstaartje, Wolkewietje en hun kameraden. Vertalingen verschenen o.a. in Engeland, Frankrijk, Duitsland, Finland, Spanje en Portugal.
Uiteindelijk werden er bijna 30 Pinkeltje-boeken geschreven. Vanaf het tweede deel speelt Dick Laan ook zelf een rol aan het begin van ieder boek, als Pinkeltje een bezoek brengt aan Mijnheer Dick Laan.
In 1978 is onder regie van Harrie Geelen een zeer succesvolle speelfilm gemaakt over Pinkeltje, met in de hoofdrollen Aart Staartjes als Pinkeltje en Wieteke van Dort als Pinkelotje. Vanaf 1982 schreef en bewerkte Corrie Hafkamp Pinkeltje-verhalen, geïllustreerd door Dagmar Stam. Ook verscheen er in 1994 een videocassette, waarop Lex Goudsmit uit Het grote boek van Pinkeltje voorleest. Vanaf 1995 is Uitgeverij Van Holkema & Warendorf begonnen alle Pinkeltje-delen opnieuw te illustreren en de tekst aan te passen aan de huidige tijd.
Hoe geliefd Pinkeltje in Nederland is blijkt uit de veertig scholen en peuterspeelzalen die de naam Pinkeltje, Pinkelotje of Wolkewietje voeren. In Heemstede en Almere zijn straten naar hem genoemd. De laan in Heemstede heette eerst Dick Laanlaan, maar is later aangepast in Laan van Dick Laan. Inmiddels is ook in zijn geboorteplaats Wormerveer een Dick Laan Plein (naast de verbouwde Promena Boon/Pettefabrieken waar hij ooit werkte).
- Het Geheim van den Zwarten Monnik, 1930
- De raad van zeven, 1930
- Rudi's Spaansche avonturen, 1931
- Circusjong, 1933
- De berg M, 1935
- Tarakanner tegen wil en dank, 1936
- Het goud van den Amerikaan, 1939
- Pinkeltje-reeks, 1939 - 1978
- Dick Laan over Film. Herinneringen en belevenissen van een oud-filmer, z.j. [1964]
Theater CV
Van deze persoon is geen enkele bijdrage aan een theater- of dansproductie geregistreerd op de TheaterEncyclopedieOm dit te verbeteren, vult u op de betreffende pagina('s) over theater- of dansproducties de bijdragen van deze persoon aan..
Externe Links
- Het Meneer Dick Laan Genootschap
- Profiel bij de Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren (dbnl)
Bronnen