De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamDella Bosiers
Volledige naamAdèle Bosiers
Geboren11 november 1946
Mortsel
BeroepZanger, Tekstschrijver
DisciplineKleinkunst
IMDb-profiel

Della Bosiers (1946) is een Vlaamse zangeres. Haar bekendste nummers zijn "Fleur de Buda", "Horizontaal" en "Jefke". Ze werd eind jaren 1970 bekend op de Vlaamse televisie als panellid in de televisiequiz de Wies Andersen show.

Biografie

Della Bosiers studeerde journalistiek aan de Katholieke Hogeschool voor Vrouwen in Antwerpen. Tijdens haar studietijd al begon ze met het schrijven van teksten en muziek voor liedjes in het Nederlands, Frans en Engels. Een tijdlang was ze als regie-assistente verbonden aan de BRT-televisie.

Als zangeres werd ze opgemerkt door Ramses Shaffy en Thijs van Leer en daarna was ze veel te zien in Nederland. In 1971 bracht ze haar eerste album Della Bosiers uit. Drie jaar later volgde Kwartetten. In 1975 zong ze het duet Mensen van achttien met Wim De Craene op diens album Alles is nog bij het oude. Dit is ook de periode dat ze te zien was in de Wies Andersen show.

Ze maakte vele radio- en televisie-specials in Vlaanderen en Nederland voor verschillende zenders. Ze werkte mee aan de theaterproductie "Zeven" met onder anderen Ben van der Linden en Christiaan Bor. In 1990 was ze vast jurylid in het BRT-programma "Sterrenwacht". Ze presenteerde ook het kookprogramma "Cordon Bleu".

Ze heeft columns geschreven voor Knack magazine en De Standaard magazine.

In het kader van de actie "Kom op tegen kanker" maakte ze de singles "Er is nog zoveel te doen" en "En toch...".

Tegenwoordig (2005) werkt zij voor de federale overheid, maar ze treedt nog steeds op, vooral in Nederland.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht, c.q. die in Nederland te zien zijn geweest en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Overig

Discografie

  • Della Bosiers (1971)
  • Kwartetten (1974)
  • Verzameld (1976)
  • Met Hart en Ziel (1976)
  • Met Hart en Ziel (1994)
  • Tien plekken om nooit meer te vergeten (1993)

Externe Links

Zie ook de bio's op de volgende

Bronnen