De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Della Bosiers (1946) is een Vlaamse zangeres. Haar bekendste nummers zijn "Fleur de Buda", "Horizontaal" en "Jefke". Ze werd eind jaren 1970 bekend op de Vlaamse televisie als panellid in de televisiequiz de Wies Andersen show.

Biografie

Della Bosiers studeerde journalistiek aan de Katholieke Hogeschool voor Vrouwen in Antwerpen. Tijdens haar studietijd al begon ze met het schrijven van teksten en muziek voor liedjes in het Nederlands, Frans en Engels. Een tijdlang was ze als regie-assistente verbonden aan de BRT-televisie.

Als zangeres werd ze opgemerkt door Ramses Shaffy en Thijs van Leer en daarna was ze veel te zien in Nederland. In 1971 bracht ze haar eerste album Della Bosiers uit. Drie jaar later volgde Kwartetten. In 1975 zong ze het duet Mensen van achttien met Wim De Craene op diens album Alles is nog bij het oude. Dit is ook de periode dat ze te zien was in de Wies Andersen show.

Ze maakte vele radio- en televisie-specials in Vlaanderen en Nederland voor verschillende zenders. Ze werkte mee aan de theaterproductie "Zeven" met onder anderen Ben van der Linden en Christiaan Bor. In 1990 was ze vast jurylid in het BRT-programma "Sterrenwacht". Ze presenteerde ook het kookprogramma "Cordon Bleu".

Ze heeft columns geschreven voor Knack magazine en De Standaard magazine.

In het kader van de actie "Kom op tegen kanker" maakte ze de singles "Er is nog zoveel te doen" en "En toch...".

Tegenwoordig (2005) werkt zij voor de federale overheid, maar ze treedt nog steeds op, vooral in Nederland.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden, alsmede haar overige bijdragen aan voorstellingen, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Dag nacht - Ramses Shaffy - 1979-12-26
Della Bosiers en Ben van der Linden - Impresariaat Wim Visser - 1980-10-02
Hommage aan Ivo de Wijs - Amsterdams Kleinkunst Festival - 2001-04-01
Hommage aan Jacques Brel - Amsterdams Kleinkunst Festival - 2003-03-16
  • Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
  • Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Overig

Discografie

  • Della Bosiers (1971)
  • Kwartetten (1974)
  • Verzameld (1976)
  • Met Hart en Ziel (1976)
  • Met Hart en Ziel (1994)
  • Tien plekken om nooit meer te vergeten (1993)

Externe Links

Zie ook de bio's op de volgende

Bronnen