De Parade gaat vreemd

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Omschrijving

Mobile Arts kraakte in de zomer van 2006 het Theatermuseum van het Theater Instituut onder de titel De Parade gaat vreemd in het Theatermuseum. In het museum maakten zij een tentoonstelling over 15 jaar Parade en andere mobiele theaterconcepten zoals Waterval en Boulevard of Broken Dreams. Vanuit het museum daagden zij ook gevestigde theaterinstellingen uit met nieuwe concepten, zo is onder meer het Holland Festival aangesproken. Natuurlijk was er ook Parade: er waren elke donderdagavond en zondagmiddag voorstellingen, ontmoetingen en kon er gedanst worden in de Stille Disco.

Terts Brinkhoff, bedenker en creatief directeur van de Parade, kondigde aan dat hij met zijn consorten van Mobile Arts vanaf 19 mei Theater Instituut Nederland en de gevestigde theaterinstellingen gaat teisteren.

Brinkhoff: “We zochten naar een voor ons vreemde plek die symbool staat voor de vaste waarden in het Nederlandse theater tegenover het rondtrekkende, zich altijd vernieuwende en zichzelf uitvindende theater zoals wij dat als Mobile Arts / de Parade kennen. Het Theatermuseum in Amsterdam met zijn monumentale panden aan de Herengracht is voor dat contrast met ons ideaal.” Kees Vuyk, directeur TIN, reageerde direct op het initiatief van Mobile Arts: “Het Theater Instituut heet de Parade van harte welkom in het Theatermuseum. Wij staan net zo goed voor het erfgoed van belangrijke festivals als het Holland Festival als voor de traditie van de Parade die terug te vinden is in het circus en bij rondtrekkende variété artiesten.”

Iedereen kon dagelijks alle ins en outs van het verleden, heden en de toekomst van de Parade en andere mobiele concepten van Terts Brinkhoff zien. Hiernaast was er een weekprogramma met workshops over hoe je uit het niets een theaterfestival organiseert, en met speciale presentaties, waaronder HET BAL der UITVINDERS, nieuwe formule voor het Holland Festival, nieuwe formule Stadsschouwburg Amsterdam, Waterval en AMSTERDAM AVENUE (AA). Elke donderdagavond en zondagmiddag was er Parade met eten en drinken, voorstellingen en dansen.

Om de Parade in een historisch perspectief te plaatsen, werd in een aparte tentoonstellingszaal een greep uit de geschiedenis van het 'mobiel theater' getoond, zoals op de kermis en in het circus.

Locatie: Theatermuseum, Amsterdam

Periode: 20 mei t/m 27 augustus 2006

Overzichtsfoto's

April, mei 2006 110.jpg Mei '06 040.jpg

Mei '06 030.jpg Mei '06 042.jpg

Mei '06 041.jpg TIN, mei 06 042.jpg

Samenstelling

  • Terts Brinkhoff (De Parade gaat vreemd)
  • Tuja van den Berg (historische tentoonstelling kermis en circus)
  • Vormgeving: Marten Jongema