Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Cesario Jean Luis

Unknown.png

NaamCesario Jean Luis
Geboren1951
BeroepDanser, Choreograaf
DisciplineDans


VVLogohome.jpg

Biografie

Cesario Jean Luis (1951) is een danser en choroegraaf. Hij werd geboren op Curaçao als zoon van een Haïtiaanse vader en een Curaçaose moeder. Op zijn 8e jaar richtte hij - onder invloed van het carnaval - een dansgroep op, op zijn 13e nam een vriend hem mee naar een balletschool. Bea Schoenmaker, docente aan de balletschool raadde hem aan in Nederland te gaan studeren, wat hij in 1970 ook inderdaad ging doen. Hij volgde op het Brabants Conservatorium in Tilburg (de huidige Fontys Hogeschool voor de Kunsten) lessen bij Robert Fischer, Helen Barton en Mariette Mreyen. Meteen na zijn eindexamen keerde hij terug naar Curaçao, waar hij 10 jaar werkte bij het Departement voor Cultuur.

Dansgezelschappen

Tijdens die periode richtte hij de eerste van in totaal drie dansgezelschappen op, die allemaal werkten onder dezelfde afkorting CDC: De Cesar Dance Creation uit 1984 is een dansgezelschap dat moderne dans en latin stijl presenteert. In 1986 komt daar Carribean Dance Creation bij, dat zich toelegt op carnaval en limbo. En tenslotte in 1991 Curaçao Dance Creation dat de Curaçaose folklore in ere houdt. Luis is een groot voorvechter voor het behoud van de eigen dans van Curaçao. Als ambtenaar, als dans docent en als choreograaf en producent. In zijn werk verloochent hij zijn opleiding niet en is hij op zoek naar moderne varianten gebaseerd op traditionele stijlen, zowel in muziek, aankleding als choreografie.

Het is mede aan Luis' inspanningen te danken dat Curaçao twee zeer eigen dansvormen heeft weten te behouden. Enerzijds de op de rituele dansen als Seu en Tambu geïnspireerde folkloristische dans. Anderzijds de Carribische varianten van de Europese salondansen als mazurka, polka en wals, die zijn ontstaan in de slaventijd, toen deze door slaven werden opgevoerd voor hun meesters.