Canon:1930 - Het einde van de Co-Opera-tie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NB: De onderstaande tabel is alleen zichtbaar voor beheerders van de TE en dient voor het semantisch vastleggen van een op deze pagina betrekking hebbende "Gebeurtenis" (plus bijbehorende info) op een "Tijdlijn"; de gebeurtenis en bijbehorende informatie kan zo (o.a.) weergegeven worden in de "slides" van een tijdlijn.



Gebeurtenis
Titel: Het einde van de Co-Opera-tie
Afbeelding: media:De Co-Opera-tie failliet (Haagsche Courant 22 maart 1930).png
Datum: 1930-03-21
Beschrijving: Met het faillissement van de Co-Opera-tie komt er een bijna-definitief einde aan de gewoonte om buitenlandse succesopera’s in Nederlandse vertaling op te voeren
Tijdlijn(en): Tijdlijn Opera
Perso(o)n(en):
Productie(s):
Gezelschap(pen): Co-Opera-tie
Theater(s):

Er komt definitief een einde aan de gewoonte om buitenlandse succesopera’s in Nederlandse vertaling op te voeren

Nieuwsbericht in de Haagsche Courant over het faillissement. 22 maart 1930.

In 1928 wordt de Co-Opera-tie, het laatste Nederlandse operagezelschap dat zich inzet opera’s vertaald in het Nederlands, failliet verklaard. Het wordt na een periode van ruim veertig jaar duidelijk dat er voor in het Nederlands gezongen opera geen toekomst is.

Als er in de negentiende eeuw in Nederland al opera’s werden opgevoerd – opera is met voorsprong het duurste theatergenre - was dat vaak in het Frans, Duits of Italiaans. Daarmee week Nederland af van de ons omringende landen. Daar werden opera’s wel gewoon in vertaling opgevoerd. Dat in het oog springende verschil werd wel geweten aan een gebrek aan goede Nederlandse solisten en aan een gebrek aan nationaal bewustzijn. De elite hier zou zich beter thuis voelen bij het Frans en het Duits. Het was Johannes George de Groot die daar tegen het eind van de negentiende eeuw verandering in probeerde te brengen met zijn Hollandsch Opera-Gezelschap. Zijn belangrijkste argument: "wie gelooft in de opvoedende kracht der dramatisch muzikale kunst zal begrijpen dat de voorstellingen gegeven moeten worden in de moedertaal, die iedereen verstaat en niet in een vreemde taal, die uitsluitend door de bevoorrechten, die haar in school hebben aangeleerd, begrepen kan worden." Maar hij hoopte ook dat hij op deze manier de totstandkoming van nieuw, Nederlands operarepertoire kon stimuleren.

Toen dirigent Cornelis van der Linden zich in 1894 afsplitste, en de beste solisten van De Groot meenam, was dat het begin van een periode waarin het ene Nederlandstalige operagezelschap na het andere aan het firmament verscheen, maar ook weer verdween. De opheffing van Co-Opera-tie, in 1928, betekende het bijna-definitieve einde van de in het Nederlands gezongen opera’s. Bijna-definitief, omdat het grote, internationale repertoire tot in de jaren vijftig incidenteel nog wel eens in vertaling werd opgevoerd.

Dit is één van de teksten binnen de Tijdlijn Opera. De complete tijdlijn is te vinden op de pagina Tijdlijn Opera.

Bronnen