Canon:1904 - Jos M. Orelio op tournee door Nederlands-Indië

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NB: De onderstaande tabel is alleen zichtbaar voor beheerders van de TE en dient voor het semantisch vastleggen van een op deze pagina betrekking hebbende "Gebeurtenis" (plus bijbehorende info) op een "Tijdlijn"; de gebeurtenis en bijbehorende informatie kan zo (o.a.) weergegeven worden in de "slides" van een tijdlijn.



Gebeurtenis
Titel: Jos M. Orelio op tournee door Nederlands-Indië
Afbeelding: media:Portret van Jos M. Orelio als Méphistophélès in Faust 367323.jpg
Datum: 1904-06-14
Beschrijving: De beroemde Bariton en operazanger Jos M. Orelio maakt een succesvolle tournee door Nederlands-Indië.
Tijdlijn(en): Tijdlijn Opera
Perso(o)n(en): Jos M. Orelio
Productie(s):
Gezelschap(pen):
Theater(s):

De beroemde Bariton en operazanger Jos Orelio maakt een succesvolle tournee door Nederlands-Indie.

Jos M. Orelio als Méphistophélès in Faust

Toen de bariton en operazanger Jos Orelio op 14 juni 1904 in Den Bosch op de trein stapte om naar Genua te reizen, vanwaar een boot hem naar Nederlands-Indië zou brengen, was hij al een beroemdheid. Het jaar van zijn doorbraak was 1886 geweest, toen Johannes George de Groot, de directeur van het Hollandsch Opera-Gezelschap, hem gevraagd had om tot zijn gezelschap toe te treden. Orelio’s vertolking van Méphistofeles in Gounods Faust was een groot succes. Daarna volgden de grote rollen elkaar in hoog tempo op.

De reis naar Nederlands-Indië, per trein en per boot, nam een week of vier in beslag. Orelio arriveerde op 9 juli in Batavia. Na diverse optredens aldaar maakte hij een uitgebreide tournee langs 27 grotere en kleinere plaatsen. Daarna bezocht hij Sumatra. Na een tweede tournee op Java ving de terugreis aan. Op 30 augustus 1905, ruim een jaar na vertrek dus, arriveerde hij weer in Nederland.

Orelio was niet de enige die voor een tournee naar Nederlands -Indië vertrok. Ook de acteurs Louis Bouwmeester en Henri Brondgeest trokken er in dezelfde periode met een gezelschap rond. Zo'n tournee bleek vaak uiterst lucratief. Er werd veel geld verdiend door de plantagehouders en handelaren in de Oost, en er was grote behoefte aan Europees amusement. Noodlijdende gezelschappen en artiesten – en die waren er legio in die tijd - zagen een tournee in de Oost dan ook als een goede manier om financiële tekorten weg te werken.

Dit is één van de teksten binnen de Tijdlijn Opera. De complete tijdlijn is te vinden op de pagina Tijdlijn Opera.

Bronnen