Canon:1886 - Faust in het Nederlands

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
NB: De onderstaande tabel is alleen zichtbaar voor beheerders van de TE en dient voor het semantisch vastleggen van een op deze pagina betrekking hebbende "Gebeurtenis" (plus bijbehorende info) op een "Tijdlijn"; de gebeurtenis en bijbehorende informatie kan zo (o.a.) weergegeven worden in de "slides" van een tijdlijn.



Gebeurtenis
Titel: Faust in het Nederlands
Afbeelding: media:Faust 354691.jpg
Datum: 1886-10-16
Beschrijving: De eerste voorstelling van het Hollandsch Opera-Gezelschap is Faust, voor het eerst in een Nederlandse vertaling te zien.
Tijdlijn(en): Tijdlijn Opera
Perso(o)n(en): Charles Gounod, Johannes George de Groot, Simon J.H. de la Fuente
Productie(s): Faust - Hollandsch Opera-Gezelschap - 1886-10-16
Gezelschap(pen): Hollandsch Opera-Gezelschap
Theater(s): Parkschouwburg, Amsterdam

Gounods meesterwerk, de opera Faust, in het Nederlands te horen – en te zien

Programma

Zaterdag 16 oktober 1886 vindt in de Amsterdamse Parkschouwburg het eerste optreden plaats van het Hollandsch Opera-Gezelschap. Het betreft een Nederlandstalige uitvoering van Faust, van de Franse componist Charles Gounod. Johannes George de Groot, directeur van het Hollandsch Opera-Gezelschap, heeft de voorstelling geregisseerd. De muzikale leiding is in handen van Simon J.H. de la Fuente.

Met zijn Hollandsch Opera-Gezelschap wil Johannes George de Groot niet alleen bijdragen aan de 'verheffing der kunst in 't algemeen', maar ook en in het bijzonder aan 'die onzer eigen nationaliteit'. Hij brengt daartoe Nederlandstalige operette en opera. In veel gevallen gaat het daarbij om (vertaalde) werken van bekende meesters als Gounod, Bizet en Verdi. Later volgen ook oorspronkelijke Nederlandse opera’s, waaronder Leiden Ontzet van Cornelis van der Linden op tekst van E. van der Ven en Floris V van Richard Hol op een tekst van Marie Boddaert.

Faust kan in seizoen 1886/1887 48 keer voor volle zalen worden opgevoerd. Gounods meesterwerk zal daarna zeventien seizoenen op het repertoire blijven staan, eerst bij het Hollandsch Opera-Gezelschap, maar later ook bij de in 1894 afgesplitste Nederlandsche Opera, onder leiding van Cornelis van der Linden.

Dit is één van de teksten binnen de Tijdlijn Opera. De complete tijdlijn is te vinden op de pagina Tijdlijn Opera.

Bronnen