De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portretfoto Arno Schuitemaker credit Renate Beense.jpg


Foto: Renate Beense.

NaamArno Schuitemaker
Geboren1976
BeroepChoreograaf, Danser
DisciplineDans
TrefwoordenModerne dans
 Website

Biografie

Arno Schuitemaker (1976) is een Nederlandse danser en choreograaf. Na zijn studie aan de Technische Universiteit Delft, gooit hij het roer om en gaat hedendaagse dans studeren aan de Fontys Dansacademie in Tilburg. Hij studeert er in de richting choreografie af. In de jaren die erop volgen maakt hij indruk met een serie sterke, fysieke performances, waaronder The Fifteen Project | DUET (2012), I is an Other (2014), WHILE WE STRIVE (2015), Together_till the End (2015), I will wait for you (2016) en If You Could See Me Now (2017).

Met beweging als vertrekpunt zijn zijn voorstellingen persoonlijke, fysieke en ware belevenissen, die ontstaan door telkens terug te keren naar de essentie: het lichaam, beweging, licht, muziek en geluid. In ieder werk vormt zich een unieke, bijzonder invoelbare relatie tussen de performers en het publiek. Met betoverende eenvoud worden de zintuigen op scherp gezet.

Het werk van Arno Schuitemaker is tot ver over de landsgrenzen te zien en werd tot nu toe uitgevoerd meer dan 15 landen in Europa, en daarbuiten. Het Duitstalige blad tanz selecteerde hem als Hoffnungsträger (beloftevol talent) in hun jaarboek 2017 en het Engelstalige Dance Europe omschreef hem als “een van de leidende makers in de Nederlandse hedendaagse dans”.

In 2016 ontving Arno Schuitemaker de 2e prijs van de jury tijdens [re]connaissance in Grenoble voor de voorstelling WHILE WE STRIVE.

Video

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Foto

WhileWeStrive Jochem Jurgens.jpg

WHILE WE STRIVE, choreografie Arno Schuitemaker, foto Jochem Jurgens

Bronnen