Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamTheater De NWE Vorst, Tilburg
Eerdere naamDe Vorst, Podium voor theater en dans, Tilburg
PlaatsTilburg
TypeTheaterzaal
Bouwjaar1995
Verbouwd in2004
 Website


De NWE Vorst

Theater De NWE Vorst is het vlakkevloer-theater van Tilburg. De NWE Vorst heeft twee theaterzalen. Eén daarvan is gelegen in het centrale gebouw en heeft een capaciteit van maximaal 210 bezoekers. In het Makershuis bevindt zich de kleine zaal met een capaciteit van maximaal 60 bezoekers. Daarnaast omvat De NWE Vorst een café-restaurant, kantoorruimtes, repetitieruimtes (zowel inpandig als in Makershuis Oost, gelegen Ringbaan Oost 8-10 in Tilburg), en kantoren van derden en verschillende verhuurbare ruimten.

Al het aanbod van Theater De NWE Vorst wordt gepresenteerd onder één noemer: Theater De NWE Vorst. Theater De NWE Vorst biedt binnen zijn kaders theater- en dansvoorstellingen, kindervoorstellingen, muziek, beeldende kunst, nieuwe media, speciale projecten, educatie op maat, workshops, lezingen, debatten en biedt jonge makers de kans om een eerste eigen productie te maken.

Bouwgeschiedenis

Gebouwd als: villa

Verbouwd: Tot theater, 1995

Verbouwd: Grootscheepse verbouwing en renovatie van de oude villa en het theater, 2004-2005, architect Atelier Pro.

Het voormalige De Vorst komt voort uit Theater THeks in Tilburg Noord. De groep verhuisde in 1995 naar een monumentale villa in de Willem II straat en heette vanaf toen De Vorst.

In juni 2004 stopten de activiteiten door het faillissement van de Tilburgse Kunststichting, maar in december 2004 besloot de gemeente Tilburg een aantal oud-medewerkers van De Vorst een kans te geven door te werken, nu onder de naam Theater De NWE Vorst. Het hoofdgebouw werd gesloten in verband met een noodzakelijke verbouwing en renovatie. Architectenbureau Atelier Pro uit Den Haag voerde deze verbouwing uit.

Premieres

Zie Premieres Theater De NWE Vorst, Tilburg

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007